”Vi blir lyckligare som självständiga” | Fria.Nu
  • De äldre skottarna borde rösta för oss unga, för att vi ska kunna bygga något eget, menar konstnären George Gray, till höger. Stephen Murray håller med, men är rädd att det kommer att bli ett nej.
Skånes Fria

”Vi blir lyckligare som självständiga”

I helgen öppnar utställningen Glasmo Double you, som är ett samarbete mellan konstskoleelever i Malmö och Glasgow. Samtidigt förbereder Skottland sig för att i september rösta om att bli självständiga från Storbritannien. Skånes Fria Tidning pratade med de skotska konstnärerna om hur de ser på en eventuell självständighet.

Det senaste året har världen sett hur den skotska kultureliten har tagit ställning för ett ja eller ett nej i folkomröstningen. Ja-sidan har hörts och setts mest, uppbackade av bland andra skådespelaren Sean Connery. De tre skotska konstnärerna som deltar i utställningen Glasmo Double you är också för självständighet.

Stephen Murray tvekar inte att bygga in tankar kring omröstningen i sin konst. Till Malmö har han med sig ritningar över en trettio meter lång cykelvelodrom som han ska bygga upp i centrala Glasgow i samband med omröstningen den 18 september. På sidorna är orden långsiktighet och kortsiktighet skrivna.

– Det symboliserar hur vi kan tänka kring folkomröstningen. Kortsiktigt är det kanske bättre att vara en del av Storbritannien, men på ett långsiktigt plan skulle självständighet kunna ge oss möjligheter att bygga upp ett bättre samhälle.

Han menar att den äldre befolkningen som regel är mer tveksamma till att rösta ja, de är rädda för den osäkerhet som självständighet innebär, medan unga tenderar att se det som en chans att skapa något nytt.

– Jag tror att vi kan skapa nya partier om vi inte längre är låsta till de tre största partierna som finns i Storbritannien i dag. Där är politikerna födda i samma era, har gått i samma skolor och har lärt sig att bli toppolitiker snarare än att börja på gräsrotsnivån.

I Skottland har en rörelse som säger sig vara för social jämlikhet, välfärd och öppenhet vuxit fram som en del av kampanjen för självständighet, och Stephen Murray tror och hoppas att de frågorna kommer fortsätta att prioriteras vid ett eventuellt ja.

– Vi har redan viss självständighet, och ett parlament som värnat om välfärdsfrågorna på ett annat sätt än vad resten av Storbritannien gör. Vi har gratis mediciner, gratis sjukvård och det är billigare att gå på universitet. Det vi måste lösa nu är bostadsfrågan och arbetslösheten.

Han menar att skottarna har vant sig vid att gnälla och skylla allt de inte kan göra på storebror England. Vid en självständighet skulle de vara tvungna att göra något själva.

– Om Skottland är självständigt så kan de ta sina egna beslut, de kan kontrollera sin ekonomi, men det innebär att ta ansvar också, säger Darius Kowal som är från Australien men har bott i Glasgow i flera år.

De senaste veckorna har ja-sidan gått uppåt enligt opinionsmätningarna, även om nej-sidan fortfarande leder och runt en tiondel är osäkra. Darius Kowal tror att det kan bero på att nej-sidan inte har kommit med några bra skäl till varför Skottland ska fortsätta vara en del av Storbritannien.

– Allt handlar om att Skottland är för litet, det är för fattigt. Det blir tröttsamt att höra på i längden. Skottland är ett av de rikaste länderna i världen, även om man bortser från oljan. Det finns inget som säger att himlen kommer ramla ner om det blir ja, säger han.

Stephen Murray tror att utgången kan bli hur som helst, men är rädd för att folk ska få kalla fötter och rösta nej när det kommer till kritan. Men runt åttio procent befolkningen beräknas gå och rösta och hur resultatet än blir så har omröstningen fått skottarna att börja prata politik igen menar han.

– Folk pratar om det dagligen, om du går till puben eller hem till någon så frågar man varandra; hur kommer du att rösta? Tidigare är det inte så många som har brytt sig om valen.

George Gray, den tredje konstnären bosatt i Glasgow, har ett enkelt argument för att rösta ja.

– Jag tror att vi blir lyckligare om vi är självständiga. Vi klarar oss bättre själva, och vi skulle kunna bygga upp en bättre relation till engelsmännen. I London har de alltid sett oss som andra klassens medborgare, nu skulle vi kunna få mer respekt.

– Det är dags att Storbritannien slutar se sig själv som imperialistisk stormakt som ska styra över andra, det är ganska tråkigt och förlegat, avslutar Stephen Murray.

Fakta: 

Redan visst självstyre

Glasmo Double you har vernissage den 29 augusti, kl 18–21 och pågår fram till den 7 september. Utställningen visas både på Skånes konstförening på Bragegatan 15 och KMH Gallery på Ystadsvägen 22.

• 13 konstnärer från olika länder som har studerat på Glasgow School of Art och Konsthögskolan i Malmö deltar i utställningen.

• Konstnärerna har själva initierat samarbetet, som ett sätt att knyta kontakter och hjälpas åt på vägen ut i arbetslivet. Under hösten 2013 ställde gruppen ut i Glasgow.

• Skottland har sedan 1999 ett eget parlament med folkvalda ledamöter som har makt bland annat över lag och rätt, utbildning, sjukvård, jordbruk och turism i regionen.

• Läs mer om förslag på hur Skottland kan utvecklas efter folkomröstningen, oavsett resultat, på www.allofusfirst.org.

Annons

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu