Filmfestival vill skapa engagemang kring klimatfrågor | Fria.Nu
  • En av filmerna som visas på To future with love är Illuminated av Caroline Mårtensson. Den handlar om Ravlunda skjutfält i Skåne, där militära övningar samsas om utrymmet med ett rikt djurliv.
Stockholms Fria

Filmfestival vill skapa engagemang kring klimatfrågor

I helgen 29–31 augusti anordnas Stockholms första klimatfilmfestival, To future with love, i Tantolunden och på Bio Rio.

– Det har saknats en filmfestival om klimatet, och det görs så många bra dokumentärer kring det, säger Katta Nordenfalk, festivalansvarig.

Från Hollywoods stjärnglans till dokumentärer och konstfilm. Ett tiotal filmer i vitt skilda genrer visas på festivalen To future with love. Målet är att väcka engagemang och debatt kring klimatfrågor.

– Vi pratade om vad som hade fått oss själva engagerade, och det var konst, litteratur eller film. Då tänkte vi att vi gör en filmfestival, och hoppas att vi kan engagera folk som inte tidigare är med i rörelsen. Vi vill också lyfta frågor om konsumtion, sådant vi alla kan göra något åt. Det vill vi nå ut med, att det är en global fråga där Sverige är en del i det globala och kan spela en roll genom att gå före. Och vi har väldigt kort tid på oss, klimatet är vår tids ödesfråga, säger Katta Nordenfalk.

Förutom filmvisningar anordnas en fest på Barbro på fredagkvällen och en politikerdebatt.

– Efter filmen Are you listening, om klimatflyktingar i Bangladesh, håller Swedwatch i ett politikersamtal. Mikael Karlsson, tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen, samtalar med fyra riksdagsledamöter, berättar Katta Nordenfalk.

Sunshine socialist cinema är en solcellsdriven utomhusbiograf i Skåne. De är inbjudna till To future with love för att hålla gratis utomhusvisningar i Tantolunden.

– De filmer vi visar i Tantolunden är anpassade efter klimattemat. Men vi är inte så bokstavliga med temat, utan de funkar kanske på något slags parallellt sätt. Man pratar om att Sverige är väldigt dåligt rustade för att möta extremväder, då pratar man om infrastruktur, man pratar inte om vår psykologiska och etiska beredskap, eller hur samhället ska se ut i framtiden för att möta klimatförändringar, säger Kalle Brolin från Sunshine socialist cinema.

I vanliga fall håller Sunshine socialist cinema visningar i en by i nordvästra Skåne, och försöker bygga upp ett nätverk av vänstermänniskor i ett område där borgerliga partier är i majoritet.

– Vi är inte partipolitiska, men vi diskuterar gärna socialism, eller för den delen alternativ till hur systemet ser ut nu. Det är sånt som intresserar oss, och då försöker vi hitta filmer som handlar om det, säger Kalle Brolin.

Fakta: 

Program och mer information om festivalen finns på www.tofuturewithlove.se

Annons

Rekommenderade artiklar

Där dokumentär och fiktion möts

Just nu pågår 14:e upplagan av Tempo dokumentärfilmsfestival, där ett 100-tal filmer visas. Stockholms fria recenserar ett urval filmer och har pratat med festivalchef Agneta Mogren.

Stockholms Fria

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu