Männen styr fortfarande svensk idrott | Fria.Nu
Fria.Nu

Männen styr fortfarande svensk idrott

Idrottsrörelsen i Sverige är fortfarande långt ifrån jämställd. Trots att kvinnorna utgör 38 procent av idrottens aktiva medlemmar består specialförbundens styrelser endast av 27 procent kvinnor. Det visar en rapport som Riksidrottsförbundet tagit fram.

- Vi har varit bättre på jämställdheten på distriktsnivå än i specialförbunden, men vi kan förstås bli ännu bättre, säger Nina Anyai, distriktsordförande i Västsvenska idrottsförbundet och för övrigt den enda kvinnliga ordföranden i de 21 distrikten.

Trots kvinnornas frammarsch i idrottens styrelser under 90-talet så är det fortfarande en bra bit kvar till det jämställdhetsmål som antogs av RF-stämman 1989. Ett delmål som sattes upp då var att kvinnor och män skall vara representerade med minst 40 procent i varje rådgivande och beslutande organ på vilken nivå det än handlar om.

Enligt den rapport som nu tagits fram kan man se att målet uppnåtts i 18 av de 67 specialförbunden. I samtliga 67 styrelser är män representerade och inte något förbund understiger 44 procent män. Tre förbundsstyrelser saknar kvinnor helt: tyngdlyftnings-, rodd- och bågskytteförbundet.

- Jag tycker att vi i distriktet ändå jobbar mycket med jämställdheten genom vår utbildningsorganisation SISU, våra barn- och ungdomsledare och så vidare. Men det handlar mycket om tradition också och vissa idrotter är väldigt mansdominerade, säger Nina Anyai.

Enligt rapporten, som bygger på statistik från de olika förbunden och avser verksamhetsåret 2002, så har endast nio specialförbund en kvinna som ordförande. Ökningen av antalet kvinnor i dessa styrelser under 90-talet är ändå anmärkningsvärd. 1989 bestod styrelserna av 15 procent kvinnor, idag är siffran 25.

Ett annat delmål som sattes upp 1989 var att få mer jämställda valberedningar med lika antal kvinnor och män. Här har endast tolv förbund lyckas, bland dem basket- gymnastik- och tennisförbundet.

I distriktsförbundens styrelser är i genomsnitt 44 procent kvinnor. Västsvenska idrottsförbundet är av de 21 distriktsförbundsstyrelserna som har fler kvinnor än män. Här finns alltså Sveriges enda kvinnliga distriktsförbundsordförande, Nina Anyai.

- Till viss del handlar det nog om tid, yngre kvinnor har svårt att hinna med dessa uppdrag. Man måste ge alla chansen. Sedan är det ju så att traditionen spelar in här också, men det gäller att ge kvinnor chansen. Det brukar ge ringar på vattnet och fler kvinnor kommer till. En annan viktig sak är att ha en valberedning som är jämställd och som jobbar nära styrelsen. Det har vi här i Göteborg.

I distriktens valberedningar når endast fem förbund upp till kravet om lika antal män som kvinnor. Tilläggas skall också att vid RF-stämman - idrottens högsta beslutande organ som sammanträder vart annat år - förra året var endast 27 procent av ombuden kvinnor. Två år sedan var dock siffran nere på 23 procent.

Annons

Rekommenderade artiklar

Helhetsupplevelser räddar idrottsföreningar

Allt fler sporter förknippas med företagsnöje, alkohol och svensexor. Bowling och go-kart är sedan länge etablerade i branschen. Men det dyker upp allt fler, som curling till exempel.

Angeredscupen - en plantskola för friidrottslöften

Att friidrotten i Sverige just nu surfar på en jättevåg märktes inte minst på tisdagen när klassiska Angeredscupen för mellanstadiet arrangerades för 20:e gången på Slottsskogsvallen. De unga friidrottarna har sina givna förebilder och många siktar högt.

'Vi måste lära oss att tala med varandra'

I dag lägger vi mer tid framför tv:n och datorn än vi någonsin gjort tidigare. Det innebär att gymnastiken i skolan blivit en mycket viktig lektion. Men kulturkrockar gör att många hoppar över gymnastiken.

Bergsjö IF är en skola för livet

Två raka finaler i Gothia Cup och tre spelare på väg till Italien gör Bergsjö IF till ett av Sveriges bästa pojklag i fotboll. Spelarnas olika nationaliteter är en av anledningen till framgångarna, enligt tränarna.

Invalidos tog hem Sverigeserien

Rullstolsinnebandylaget Invalidos 3V HIF kunde lätt säkra seriesegern vid Lundbystrand i helgen. Tre vinster i den avslutande omgången innebar serieseger med sex poäng före Eskilstuna HIF.

© 2020 Fria.Nu