• Linda Pira är en av artisterna som uppträder för Gaza.
Stockholms Fria

Stor gala för Gaza

Nu planeras en stor gala i solidaritet med befolkningen på Gaza. En lång rad artister ställer upp för att samla in pengar till International solidarity movement.

På måndag, den 25 augusti, hålls en stor gala på Trädgården under Skanstullsbron. Det är ett nätverk av privatpersoner som tillsammans bestämt sig för att anordna någonting i skuggan av Israels angrepp på Palestina. Nathan Hamelberg, aktivist och dj, är en av arrangörerna.

– Vi kände att det tas för lite initiativ i alla fall i partipolitiken för att häva blockaden mot Gaza och sätta press på Israel. En gala gör att folk orkar att ta del av mycket och ger dem samtidigt möjlighet att ge stöd. Det har varit många demonstrationer och en gala kan ge mer av en fördjupning och kraftsamling, säger han.

Bland artisterna som är klara till Gala för Gaza märks Looptroop Rockers, Linda Pira, The Salazar brothers, Marit Bergman, Ison och Fille, Sofia Jannok och många fler. The Knife dyker också upp och kör ett dj-set. Och det har inte varit speciellt svårt att få dem att ställa upp, enligt Nathan Hamelberg.

– Nej, det enda är att många är väldigt uppbokade, men många artister i Sverige är politiskt engagerade, så det har varit lätt.

Pengarna som samlas in kommer att gå till International solidarity movement, ISM. Deras metod är att finnas som mänskliga sköldar och medborgarvittnen på plats i Palestina. Det är en form av aktivism som nätverket bakom galan vill stödja.

– ISM jobbar med konfrontativt ickevåld genom närvaro, kan man säga. Det ges en massa bra stöd från FN-grupper och Röda halvmånen och så. Det är humanitär hjälp, men det är ingenting som sätter press på Israel. Det behövs mer närvaro som förhindrar övergrepp. Det enda som historiskt har fungerat återhållande har varit internationell närvaro.

Det blir inte bara musik på galan, utan politiken kommer att märkas på andra sätt också. Filmen Gazas tårar kommer att visas i en lokal och det blir också panelsamtal, föreläsningar och tal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nytt ljus på samernas vikingatid

Historiska museet har spetsat sin utställning om vikingatiden med en separat del om samiskt liv. Fria Tidningen åkte dit och fick en egen visning av museets utställningsansvariga Inga Ullén och forskaren Inger Zachrisson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu