Nationalgardet kallas in till Ferguson | Fria.Nu
  • Protesterna i Ferguson fortsätter.
Fria Tidningen

Nationalgardet kallas in till Ferguson

Missouri sätter in nationalgardet i ett försök att kväsa de ihållande protesterna mot polisvåld i St Louis-förorten Ferguson.

Guvernör Jay Nixon har beslutat att sätta in nationalgardet i Ferguson där invånarna har protesterat varje kväll den senaste veckan i protest mot polisskjutningen av den obeväpnade 18-åringen Michael Brown den 9 augusti. Nationalgardet ska enligt Nixon skydda invånarna och företagen från ”avsiktliga, samordnade och intensifierade våldsamma attacker” som han menar utförs av demonstranterna.

Senast nationalgardet sattes in i en liknande situation var under Rodney King-kravallerna i Los Angeles 1992 då minst 50 personer dödades och över 2 000 skadades under en vecka av upplopp, plundring och våldsamma sammandrabbningar.

Jim Craig, professor i militärstudier vid universitetet i St Louis, ifrågasätter om utplaceringen av nationalgardets i Ferguson är rätt beslut.

– Nationalgardet är militärer, det är inte alls säkert att deras närvaro kommer att bidra till att trappa ner situationen. Det kommer att förändra konfliktens dynamik, säger Craig till The Guardians utsända i Ferguson.

Söndagskvällen ska ha varit den mest våldsamma hittills efter att en grupp demonstranter trotsat utegångsförbudet som trädde i kraft vid midnatt. Polisen hävdar att de attackerades med brandbomber och skottlossning när de skulle skingra demonstrationen. Demonstranter beskyller polisen för att ha attackerat fredliga demonstranter och för att ha skjutit tårgas mot barnfamiljer.

Samtidigt uppger Amnesty International att de har skickat en grupp observatörer för att övervaka polisens agerande. Det är för första gången någonsin Amnesty sätter in ett observatörsteam i USA.

”Vi kritiserar diktatorer som kväser motstånd och tystar demonstranter med utegångsförbud och vi ska absolut göra samma sak när det händer i vår bakgård” säger Amnestys USA-chef Steven W. Hawkins i ett uttalande. Han fortsätter:

”Invånarna i Ferguson har all rätt till fredliga demonstrationer mot det bristande ansvarstagandet för dödskjutningen av Michael Brown.”

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny Bolotnaja-dom väntas

På måndag väntas ytterligare en dom i Bolotnaja-målet – det viktigaste juridiska fallet i Ryssland på många år. UPPDATERAD

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu