Succé för nykter klubb | Fria.Nu
  • Södra teatern får ett alkoholfritt alternativ i höst. "Skillnaden blir ju att du slipper gå hem klockan tolv när folk omkring dig börjar bli dräggiga", säger nattklubbschefen Martin Johansson.
Stockholms Fria

Succé för nykter klubb

Det slog ner som en bomb. Mårten Andersson, som länge drivit Raw, klubben för stand up comedy, startar en helnykter nattklubb – Klubb Sober. En vecka efter pressmeddelandet har klubben sålt ut, flyttats, och är nu uppe i 500 sålda biljetter. En och en halv månad i förväg.

Plötsligt pratade alla om det. Mårten Andersson, till vardags känd som komikern bakom stand upklubben Raw, startar en ny nattklubb. Klubb Sober kommer att vara en nykter nattklubb, inhyst på Södra teatern, med första datum 26 september.

Förra veckan kunde man alltså se Mårten Andersson i alla tidningar och i tv. Där berättade han om sin egen nykterhet sedan sex månader och vad den inneburit för honom. Han berättade om hur han ledsnade på att vakna med ångest och hur han klivit ur alkoholnormens bubbla.

– Man måste ställa sig frågan någon gång, vilket liv vill jag leva? När jag ser alla kommentarer jag får förstår jag hur laddat det är och vilket behov människor har av att prata om det här. Jag vill inspirera dem och visa på ett annat alternativ, sa han till SVT.

Planen för Klubb Sober är att det ska bli en exklusiv klubb med de bästa dj:erna, speciell barista, satsning på alkoholfria drinkar och alkotestare i dörren.

– Mårten och jag känner varandra sedan länge och tillsammans har vi jobbat med klubb i 25 år. Jag tror inte vem som helst kan starta en sån här grej, men behovet fanns absolut, säger Martin Johansson, som är nattklubbschef på Södra teatern.

De sålde snabbt ut biljetterna och flyttade klubben till den större lokalen Kägelbanan med plats för två dansgolv och 900 personer. Just nu är mer än 500 av biljetterna sålda, med en och en halv månad kvar. Och det ska inte bli en engångshändelse. Det kommer att bli tre gånger i år, med en klubb i mellandagarna spikad.

– Vi känner att det är en högtid som är starkt förknippad med alkohol, som inte alla har lust att vara med i, säger han.

Målet är att det ska bli en vanlig klubb av hög kvalitet.

– Skillnaden blir ju att du slipper gå hem klockan tolv när folk omkring dig börjar bli dräggiga. Här kan du som nykter också träffa likasinnade, säger Martin Johansson.

Lisa Pettersson är verksamhetsutvecklare på Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, i Stockholm. Hon berättar att det pratas en hel del om Mårten Anderssons nya klubb i nykterhetsrörelsen.

– Det var roligt när han sa att det inte skulle bli som ett IOGT-NTO-möte. Han skulle bara veta hur många organiserade nykterister som gått med i eventet på Facebook, säger hon med ett skratt.

Hon är positiv till den nya klubben och säger att den kan bli viktig.

– Vi har sagt i alla år att det går att festa nykter. Kan Mårten Andersson visa det nu så kan det öppna en större marknad. Nykterhetsrörelsen har nyktra klubbar på flera ställen i Sverige.

Medlemmarna i UNF pratar om Mårten Andersson också av en annan anledning. Den nya klubben heter nämligen nästan precis likadant som UNF:s egen nyktra klubb sedan 2011 – Klubb Sobeer. Men arbetet med den har sett väldigt annorlunda ut. Det är ideellt engagemang som gäller. Klubb Sobeer har ofta gått bra, men inte alltid.

– Vi har ju sett att vi saknar rätt nätverk och möjligheterna att nå ut. Samtidigt har vi ju också sålt ut ibland, beroende på ställe, till 100-150 personer. På sistone har vi kört på Café String och det har varit väldigt lyckat.

Att vara rätt personer är alltså viktigt, men det verkar också finnas en större rörelse i samhället. Det växer fram en ny medvetenhet kring alkoholen och dess effekter.

– Det är färre och färre ungdomar som dricker. Det finns en ny hälsomedvetenhet och fler tränar, samtidigt som fler pratar om att våga vara sig själv. Det känns också som att det finns många som är nyktra av politiska orsaker, inom olika rörelser i dag.

Hon hoppas att Klubb Sober kommer att hjälpa nykterhetsrörelsen.

– Många kommer ju märka att man kan gå ut och festa och jobba dagen efter och att man mår bra av det. Bara för utbudet av alkoholfria alternativ kan det göra stor skillnad, att sätta lite press på andra ställen. Och blir kroglivet lite öppnare för de som vill vara nyktra blir det ju bättre för alla.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nytt ljus på samernas vikingatid

Historiska museet har spetsat sin utställning om vikingatiden med en separat del om samiskt liv. Fria Tidningen åkte dit och fick en egen visning av museets utställningsansvariga Inga Ullén och forskaren Inger Zachrisson.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu