Kyrkospel med fokus på fördomar | Fria.Nu
  • Föreställningen Brittsommar belyser tiggarnas situation. Genom att ta upp fördomar låter de publiken tänka ett varv till.
Skånes Fria

Kyrkospel med fokus på fördomar

I år sätter Lunds stift upp kyrkospelet Brittsommar, som belyser tiggarnas vardag. Med en blandning av Britt G. Hallqvist dikter, psalmer och nyskrivna texter av dramatikern Gertrud Larsson vill kyrkan belysa medmänsklighet samtidigt som de slår hål på myter och fördomar.

– Varför kommer alla just hit, de är ju överallt, säger en kvinna bekymrat. Bakom henne sitter tre personer på huk. De tittar ner, som om de försöker dölja sitt ansikte. Pappersmuggen avslöjar att de är tiggare. Kvinnan som nyss beklagat sig fortsätter.

– Utanför Konsum står det en man med knäppta händer, jag vänder bort blicken för då blir jag lite hårdare. För vad ska jag göra? Vad kan jag göra?

Replikerna i föreställningen Brittsommar är framtagna ur poeten Britt G. Hallqvists olika verk, i år skulle hon ha fyllt 100 år. Med en blandning av hennes texter och dramaten Gertrud Larssons manus har Lunds stift skapat ett kyrkospel om medmänsklighet och utsatthet. Att föreställningen skulle handla om tiggare var inte helt självklart.

– Vi hade en vilja att använda oss av Britt G. Hallqvist texter då hon föddes för 100 år sedan i år. Många av hennes texter handlar om de svaga. Vilket fick oss att börja tänka på tiggarna eftersom det är så omdiskuterat, säger liturgen Josefin G. Andersson som deltar i föreställningen.

Under Brittsommar får publiken följa flera olika karaktärer. Bland dem är två förnäma damer som hört att tiggarna blir avsläppta i fina bilar för att sedan ägna sig åt tiggeri. De menar att det är bortom all tvivel att det är organiserat. På en bänk lite längre bort sitter det två ungdomar. När en tiggare kommer fram till dem börjar den ena håna henne. När ungdomen till slut slår pappersmuggen ur händerna på tiggaren blir det för mycket för kompisen, som väljer att gå sin väg.

Men under den drygt en timme långa föreställningen som avslutas med en mässa får man även följa människor som visar medmänsklighet. Alla stereotypa fördomar bemöts med motstånd. Damerna som är övertygade om att det är organiserat tiggeri får frågan om de någon gång har sett en tiggare hoppa ut ur en fin bil. Då svarar den ena att så inte är fallet men att hon har hört det berättas.

– Det är viktigt att belysa medmänskligheten. Det känns fantastiskt fint att visa var kyrkan står i dessa frågor. Man får ju inte glömma att det är samma budskap som Jesus stod för, säger Josefin G. Andersson.

Just medmänsklighet är något som kyrkan i Lund arbetar mycket med. På Diakonicentralen kan de som behöver hjälp få frukost och lunch för en billig peng. Där går det även att tvätta sig och få nya kläder.

– Det gäller att vi synliggör orättvisor eftersom det skapar debatt om hur man kan hjälpa och stödja människor. Att ta ställning för den svaga, säger Josefin G. Andersson.

Hon är medveten om att de fördomar som Brittsommar belyser finns på riktigt. Men hon har en idé om hur man arbetar för att få människor att ändra tankesätt.

– Det går inte att tvinga på någon en åsikt. Men jag tror att varje människa behöver upplysa sina närmaste om hur tiggarnas situation ser ut. Man behöver arbeta sig fram stegvis för det är på det sättet det sprider sig.

Fakta: 

Brittsommar spelas den 19 och 20 augusti kl 12, och 21 augusti kl 12 och 18.30.

Samtliga föreställningar är i Domkyrkan i Lund, Kyrkogatan 6.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Mangatecknare som rör om bland könsrollerna

När serietecknaren Natalia Batista inte kunde hitta några fantasyböcker med matriarkat bestämde hon sig för att skapa dem själv. Nyligen kom hennes andra bok i serien om hjältinnan Amaltea ut.

Skånes Fria

Succé för nykter klubb

När Mårten Andersson startar en helt alkoholfri klubb på Kägelbanan säljer biljetterna slut direkt.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu