• Naturskyddsföreningen har granskat hur kommunerna sköter sitt naturvårdsarbete.
Stockholms Fria

Stockholm bästa naturvårdslänet

Naturskyddsföreningen har rankat Sveriges bästa, och sämsta, naturvårdskommuner. I Sverigetopp hamnar Huddinge, och Stockholm är det län som får högst snittbetyg.

Huddinge är Sveriges bästa kommun på naturvård. Det konstaterar Naturskyddsföreningen efter att ha summerat den enkät de skickat ut till Sveriges alla kommuner om hur de planerar, genomför och kommunicerar sin naturvård. Men många kommuner i länet fick höga poäng. Av de tjugo bästa i landet ligger sju i Stockholms län.

– Generellt är det så att storstäder klarar sig bättre än glesbygdskommuner. Vi vet inte riktigt varför, men det går ju att spekulera, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Hon säger att större kommuner till exempel ofta har ett större skatteunderlag och alltså mer pengar att röra sig med och det kan finnas ett större tryck på naturen där. I glesbygdskommunder bor människor ofta närmare naturen och det kan tyckas finnas mindre behov av särskilda naturvårdsinsatser där.

– Men det har ingenting med politisk färg att göra, det kan vi konstatera. Det görs bra och dåligt arbete i både blå och rödgröna kommuner, säger Johanna Sandahl.

– Det är en fråga som väljare i alla läger är måna om. Det finns ingen tydlig politisk hemvist för naturvården, utan det skiljer sig möjligtvis i vilka verktyg man väljer att använda.

Ekerö är den kommun i Stockholms län som placerar sig längst ner på listan, på plats 174 av 208 kommuner som har svarat på enkäten. Maria Cassel är miljöstrateg i Ekerö. Hon tycker att enkäten inte blir helt rättvisande mellan stora och små kommuner.

– Vi har väldigt mycket natur här ute på öarna och det är också därför folk söker sig hit. Dessutom har vi mycket av den värdefulla naturen i jordbrukslandskapet och det sköts inte av kommunerna i första hand, säger Maria Cassel.

Hon säger att Ekerö kommun försöker arbeta genom att integrera naturvården i den ordinarie verksamheten. Det handlar om ekonomisk hållbarhet.

– Naturvård kostar mycket pengar och en kostnadseffektiv naturvård som kan vara lämplig för en mindre kommun är att gynna naturvården vid förvaltning av grönytor, exploatering och översiktsplanering. Detta arbete syns inte i enkäten, säger Maria Cassel.

Budgeten för naturvård är också mindre i de små kommunerna, det märks inte minst på hur många man har som arbetar med naturvård. Ekerö kommun har nyligen rekryterat en biolog, något som Maria Cassel ser som ett viktigt tillskott av kunskap till kommunens arbete.

– Men det handlar så klart inte bara om ekonomi, utan det finns också en historia i kommunerna, där olika politiker och eldsjälar har lagt grunden till olika satsningar. Här i Ekerö har vi traditionellt satsat på kulturvärden, även om de också är kopplade till naturen, säger Maria Cassel.

Johanna Sandahl ser rankningen som en god fingervisning över hur kommunerna arbetar. Om Naturskyddsföreningen får önska sig skulle de vilja att kommunerna insåg vilka stora möjligheter de faktiskt har.

– Förr i tiden var naturvården primärt en statlig angelägenhet, men nu har kommunerna stora möjligheter. Det handlar jättemycket om politisk vilja, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu