• Azar Morabet, Tommy Westers, William Magnusson och Kevin Magnusson har en stunds rast från skrivandet ute i solen.
  • Mader Emin, William Magnusson, Homeira Tari, Mohamed Hussein, Songül Yagci och Yassin Salihhassen jobbar med Made in Backa.
Göteborgs Fria

Så beskriver barnen sitt Backa

I tidskriften Made in Backa får de vuxna stå åt sidan, här är det barnen som skriver. Det här är sommarverksamheten som både kan höja betygen och ge barn och unga makten att själva bestämma vilka ord som ska beskriva området.

– Vi vill ge en röst till barnen. Många vuxna tycker och gör mycket utan att lyssna på barnen. Det finns många fördomar om Backa och om invandrare, och genom tidskriften kan barnen visa att de inte stämmer, säger Homeira Tari, kulturpedagog och initiativtagare till Made in Backa.

Vi befinner oss i Hisingsbacka FC:s klubblokal, precis vid de nya konstgräsplanerna i Backa Röd. Inne i lokalen är det full aktivitet, ungefär 15–20 barn i åldrarna 9–13 skriver berättelser, debattartiklar och reflektioner kring olika ämnen. Till sin hjälp har de, förutom fritidspedagogerna, 14 ungdomar i åldrarna 14–18 år som har anställningar bland annat via kommunens feriejobb. Verksamheten är en sammanslagning mellan fritidsgården och projektet Made in Backa. Varje dag varvas lektioner i skrivande med grillning, fotboll och andra aktiviteter.

– Vi vill förändra idén om fritidsgården, säger Homeira Tari. Många tror att det är en lekstuga, men vi vill ha en meningsfull fritidsgård där man kan utveckla sitt språk och få bättre självförtroende.

Fritidspedagogen Tommy Westers berättar att skolorna jobbat hårt med att höja betygen i området och han ser Made in Backa som ett komplement till skolan för att öka läs- och skrivlusten.

Stadsdelen Norra Hisingens arbete med att höja betygen har också gett resultat. Nyligen släpptes statistik över avgångsbetygen för dem som gått ut årskurs nio i Göteborg. Norra Hisingen går där framåt och drygt 7,5 av 10 elever har godkänt i alla ämnen. Det är högre än Göteborgssnittet som ligger på 6,8 av 10. I tidningen Vårt Göteborg konstateras att Norra Hisingen bröt det negativa resultatet för två år sedan.

Men bilden av Backa som figurerar i media är dyster. Förutom artiklar om trängselskattens betalstationer är det framförallt nyheter om skjutningar och gängkriminalitet. Tommy Westers säger dock att Made in Backa har påverkat barnens och ungdomarnas syn på sitt område.

– När jag började jobba här så kände många av ungdomarna att Backa hade en stämpel och att de inte kunde få jobb om det stod i ansökan att de kom från Backa. Men Made in Backa ger stolthet och att man kan känna att det här är ett bra ställe, säger Tommy Westers.

Det var när Homeira Tari jobbade som trygghetsvärd för Poseidon som hon märkte att det var många barn som inte hade något att göra under sommaren, och genom kontakt med Backa Kulturhus och Författarcentrum Väst startades ett bokprojekt, Den begravda diamanten, år 2008 och Made in Backa ett år senare. Genom åren har totalt 200 ungdomar jobbat i projektet.

– Det är viktigt att det finns bra sätt att tjäna pengar, säger Homeira Tari.

De äldre ungdomarna har i sin tur blivit positiva förebilder för de yngre, påpekar Tommy Westers. Att de äldre går runt med t-shirts med tidskriftens logga gör att de yngre också vill vara en del av den identiteten. Ett av barnen springer stolt fram och berättar att han fått en t-shirt i dag.

Songül Yagci, som ska fylla 15 år snart, har varit engagerad i Made in Backa sedan hon var tio.

– Det är som en hobby och jag lär mig för framtiden. Jag har gjort intervjuer och reportage med politiker och författare till exempel. Det är roligt att läsa allt jag gjort, det är en massa minnen.

Songül Yagcis mål är att bli advokat, och hon är glad över feriejobbet på Made in Backa.

– Jag vill inte bara sitta hemma, och det är gött att tjäna pengar.

Mader Emin, 18 år, jobbar också med projektet och håller med om att det är skönt att ha en inkomst, men det viktigaste är att få umgås med barnen, säger han.

– Jag vill jobba med barn i framtiden, så jag får bättre kunskap genom att vara här.

William Magnusson, 10 år, och Yassin Salihhassen och Mohamed Hussein, båda 11 år, brukar vara i klubbstugan varje dag.

– Det bästa är att träffa kompisar och måla, säger Mohamed Hussein.

Enligt Yassin Salihhassen är det bästa med Made in Backa att man kan spela fotboll och skriva. Om projektet inte funnits är de överens om att de antagligen bara hade varit hemma nu under sommaren.

– Jag ger Made in Backa åtta av tio poäng, säger Yassin Salihhassen.

Under veckan har barnen bland annat skrivit om vad trygghet innebär och om vad Backa betyder för dem.

De flesta förknippade trygghet med sina föräldrar, och en del även med skolan och med Made in Backa. Det bästa med Backa, enligt de flesta barnen, var fotbollsplanerna, och specifika vuxna som de tycker om. På frågan vad som är det sämsta med Backa svarade i stort sett alla: skottlossningar.

– Barnens föräldrar har förlorat sina föräldrar eller syskon i Iran och Irak, och nu förlorar de sina barn här, fast på ett annat sätt, konstaterar Homeira Tari.

Enligt polisens uppgifter gällande 1 januari – 4 juni hade 30 skjutningar ägt rum i Göteborg, varav tre i Backa, med resultatet att tre personer skadats och en person har dött. Sedan dess har ytterligare tre skjutningar ägt rum i området, i vilka en person dödats.

– Om man satsar rätt kanske vi inte behöver förlora fler barn, säger Homeira Tari.

Homeira Tari hoppas nu att Made in Backa ska spridas till ännu fler ställen. Made in Tuve finns redan, och Made in Biskopsgården är också på gång.

– Språk är makt, säger Tommy Westers. Världen styrs av folk som kan tala för sig och många drar sig undan från politiken för att de är rädda. Men genom att skriva och träffa och intervjua politiker och tjänstemän och många olika människor får de makt att våga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu