Yran satsar på könsbalans | Fria.Nu
  • Endast 12 procent var kvinnor bland artistbokarna på de större festivalerna, enligt Jämställd festivals granskning förra året.
  • Andréa Wiktorsson är en av få kvinnliga artistbokare när det gäller de större festivalerna.
Fria Tidningen

Yran satsar på könsbalans

Fria har talat med Storsjöyrans artistbokare Andréa Wiktorsson som arbetar kontinuerligt med frågan om könsbalans på scen.

Sedan några år tillbaka har festivalerna fått vänja sig vid frågan om hur könsbalansen bland artisterna ser ut. Enligt en färsk prognos från föreningen Jämställd festival ser det på de stora musikfestivalerna något bättre ut i år jämfört med förra året, 74 procent mansdominerade akter mot fjolårets 76 procent. Festivalerna Getaway Rock, Sweden Rock och Emmaboda intar bottenplaceringen med 98, 94 respektive 93 procents mansdominans.

Storsjöyran är Sveriges äldsta stadsfestival och en av de mer jämställda av de större festivalerna när det gäller artistutbudet. Orsaken är en ständig medvetenhet om frågan, berättar artistbokaren Andréa Wiktorsson.

Hur arbetar ni med jämställdhet?

– Det behöver inte vara 50-50 men vi vill ha ett så balanserat program som möjligt. Hälften av vår publik är kvinnlig och det ska avspeglas i programmet. Men jag behöver inte kvotera in någon, det finns många bra kvinnliga och manliga akter för att få en bra balans.

Enligt en prognos från föreningen Jämställd festival (21/7) har ni i år 63% mansdominerande, 35% kvinnodominerande och 2% mixade akter. Hur tänker du kring det?

– Det är hyfsat, men särskilt roligt är att vi har sex av åtta kvinnliga akter som headline.

Brukar du räkna kön?

– Nej, det gör jag inte. Vi är medvetna om frågan, vilket gör att vi har en grund att jobba utifrån. Men sen handlar musikfestivaler inte bara om kön, utan om vilka som har varit aktuella under året, det finns flera parametrar. Ibland blir det sämre balans, ibland bättre.

Vad är du extra nöjd med i årets program?

– Det ska bli otroligt häftigt att se Mavis Staples.

Kartellen kommer också. När de skulle spela på Peace & Love i juni drog sig Dalarnas tidningar ur samarbetet (men ändrade sig senare). Är du orolig för sponsorernas reaktioner?

– Vi skulle bli bekymrade om våra sponsorer lade sig i våra artisters konstnärliga frihet.

Fakta: 

Storsjöyran

• Äger rum i Östersund 31 juli–2 augusti.

• På scen bland andra Laleh, Veronica Maggio, The Prodigy, Miss Li, Edda Magnason, Icona Pop, AK von Malmborg och Rebecca & Fiona.

Annons

Rekommenderade artiklar

Musikaliska nunnor på turné

I höst turnerar Operabyrån med en föreställning om nunnor vars kända kompositioner har fallit i glömska.

Landets Fria

Boostar bortglömda blueskvinnor

Among lynx lyfter fram den bortglömda rootsmusiken med hjälp av feministiska texter och satsningen Ladies got the blues.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu