Olidlig väntan medan bomberna faller över Gaza | Fria.Nu
  • Via internet får Kholod Shaban uppdateringar från Gaza 24 timmar om dygnet. På sin egen Faceboook rapporterar hon ständigt om läget.
  • Barnen som är kvar i Gaza, Abood, Jomana och Aya, följer maniskt nyheterna från hemmet i Gaza.
  • Kholod Shaban kämpar för att få sina barn från Gaza till Göteborg innan det är för sent.
Göteborgs Fria

Olidlig väntan medan bomberna faller över Gaza

Hon befinner sig själv i Göteborg i en lägenhet i Kortedala. Hennes tre barn är i Remal i Gaza. Kholod Shaban berättar om kampen för att rädda sina barn undan kriget.

Kholod Shaban sitter fastklistrad framför sin laptop i soffan hemma i lägenheten. Hon följer maniskt nyhetsflödet från Gaza, dygnet runt. Ofta är hon före svenska medier med uppdateringar och bilder från kriget i Gaza som nu pågått i över två veckor.

– Jag kan inte sluta följa uppdateringarna, det är svårt att sova, när som helst kan det vara mitt hus som träffas av bomber, säger hon.

I huset i Remal finns Jomana Shaban 15 år, Aya Shaban 13 år och Abood Shaban 12 år. Barnens pappa och deras mormor tar hand om barnen.

Kholod gråter inte när hon berättar. Tårarna har tagit slut, säger hon, efter så lång tid i ett ockuperat område. Tragedierna avlöser varandra. Hon visar bilder från förra kriget för två år sedan då hennes hus attackerades. Fönsterrutor gick sönder och inredning slogs i spillror. Hennes dotter Jomana, då 13 år, fick glassplitter på sig medan hon sov och skadades i ansiktet. Sedan dess är dottern under ständig flykt i sinnet. Hon har alltid kläder på sig redo att fly hemmet, och vägrar byta om för natten.

Yngste sonen Abood lyssnar konstant på nyheterna på radion. Hans väska står packad vid dörren, redo att fly vilken minut som helst.

– Jag försöker lugna dem, men det går inte. Gaza går inte att fly ifrån, det är som ett enda stort fängelse, säger hon.

Kholod pratar med barnen varje dag på telefon. Så fort det finns elektricitet på kvällen i Gaza ringer hon. Samtalen blir svårare och svårare ju längre kriget går.

– Barnen är trötta och konstant rädda. De hör bomber och ljud från militärplan och ser bilder på Facebook över vad som händer. Det är hemskt. De är på väg att ge upp och har sagt att de vill dö, att de inte orkar längre, säger hon.

Barnen har rätt att komma till Sverige eftersom de är anhöriga till Kholod, som har uppehållstillstånd sedan ett år tillbaka. Men handläggningen tar tid. Nu har det gått över ett år av väntan. Alla intervjuer är klara, det är det slutgiltiga beslutet som saknas. Och det är semestertider. Handläggaren på Migrationsverket är på ledighet och ärendet är på kö medan kriget intensifieras mer och mer och bomberna faller.

– Jag kommer aldrig att förlåta Migrationsverket om något händer mina barn, säger hon med eftertryck.

Kholod minns tiden som passerat då det var en lugnare period i Gaza och hon själv jobbade som journalist för en palestinsk nyhetsbyrå, Ramattan Agency. Hon var stationerad i Kairo för att bevaka de egyptiska valen och varje helg försökte hon ta sig fram och tillbaka till Gaza genom tunneln från Egypten för att vara med barnen. Resorna var riskfyllda, men livet då var enklare, trots ockupationen som var en del av vardagen. Men omständigheterna gjorde att hon tvingades sluta jobba. När hon hotades till livet av Hamas i sitt hem bestämde hon sig för att fly och hamnade i Sverige. Barnen fick bestämma om de allihop skulle satsa på en framtid i det nya landet eller om de ville att deras mamma skulle komma tillbaka till Gaza. Det blev Sverige och ganska snart fick Kholod uppehållstillstånd och flyktingstatus. Men barnens tillstånd dröjer och varje dag frågar hon sig om valet att fly var rätt.

– Jag är ensam här medan de är tillsammans. Ibland vill jag åka tillbaka. Skulle en bomb falla över vårt hus vill jag dö tillsammans med mina barn.

För att uthärda kanaliserar hon ilskan och oron i politisk aktivism för att försöka förändra situationen i Gaza och få ett stopp på kriget. Varje dag finns hon i en provisorisk utställning i Brunnsparken och visar foton och pratar med människor om det som händer i Gaza.

– Det här handlar inte bara om mina barn. Även om jag lyckas få dem att komma hit så är situationen i Gaza fruktansvärd för alla som befinner sig där. Kriget måste stoppas, säger hon.

Fakta: 

Kriget i Gaza

Kriget är inne på sin tredje vecka. På onsdagsmorgonen hade 635 personer, de flesta civila, dödats i kriget på den palestinska sidan. 29 personer, varav 2 civila, har dödats på den israeliska sidan.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu