• Kalle Brolin och Kristina Müntzing har under några år bjudit in bybor och andra nyfikna till sin trädgård i Höja för att titta på solcellsdriven film.
Skånes Fria

Trädgårdsbion som fortsätter engagera

Med hjälp av en solcellsdriven projektor visar de filmer som berör. För tredje året i rad bjuder konstnärerna Kalle Brolin och Kristina Müntzing in till Sunshine Socialist Cinema i sin trädgård i Höja. Nu har de även öppnat upp ett bibliotek med böcker om kamp och aktivism.

När Kalle Brolin och Kristina Müntzing för tre år sedan började visa filmer på en stor duk i sin trädgård i byn Höja utanför Ängelholm visste de inte vad det skulle leda till. Men i dag, flera filmer och diskussioner senare, vet de att det är någonting de vill fortsätta med.

– Det är en kul grej med en huvudanläggning här i byn, säger Kalle Brolin.

För att visa film så använder de sig av en projektor som går på el från ett fritidsbatteri, som i sin tur laddas med solceller. När batteriet är fulladdat så kopplar Kalle Brolin och Kristina Müntzing batteriet till en transformator som gör om strömmen till 220 volt. Sedan använder de sig av en vanlig laptop och en bioduk.

– De flesta delarna finns att köpa i en biltillbehörsaffär. Den är också lätt att transportera runt, så att vi i princip kan visa film varsomhelst.

En förhoppning är att bidra med någonting till det lilla samhället Höja. Men det är inte bara byinvånarna som tar del av utomhusbiografen. Årligen i november anordnar ABF-huset i Stockholm Socialistiskt Forum. Där har The Sunshine Socialist Cinema varit inbjudna under de två senaste åren, och förhoppningen är att de ska bli ett återkommande inslag.

– Vi märker att ordet sprider sig och det är alltid kul. Får vi komma dit igen och visa film så gör vi det, säger Kalle Brolin.

Dock är det på hemmaplan som det största engagemanget finns. I sommar kommer de bland annat visa filmerna With soul, with blood, An idealistic attempt och Whose Utopia.

– Efter filmerna har vi alltid långa diskussioner. Dels pratar vi om det vi nyss har kollat på men många är också intresserade av solceller och hur det fungerar.

Nytt för i år är att Kalle Brolin och Kristina Müntzing har startat upp ett litet bibliotek i hemmet. Där är det fritt för invånarna att låna böcker som berör ämnen som ekologi, solceller och energi. Men även böcker om politik, ekonomi, konst och kultur.

Engagemanget bygger på att Kalle Brolin är oroad över klimatet. Han reagerar på att både NASA och FN beskriver att klimathotet är på riktigt samtidigt som världen inte gör tillräckligt för att stoppa det. Därför vill han göra något annorlunda och klimatvänligt.

– Biografen gör det möjligt att prata om och introducera solceller. Jag tror att det är någonting alla kommer att använda sig av i framtiden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mangatecknare som rör om bland könsrollerna

När serietecknaren Natalia Batista inte kunde hitta några fantasyböcker med matriarkat bestämde hon sig för att skapa dem själv. Nyligen kom hennes andra bok i serien om hjältinnan Amaltea ut.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu