Gothia cup domineras av lag i pojkklasserna | Fria.Nu
  • Milika Limwanya och Ngambo Musore i zambiska laget Girls 4 change efter inledningsmatchen i Gothia cup på måndagen.
Fria Tidningen

Gothia cup domineras av lag i pojkklasserna

Världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia cup, pågår just nu i Göteborg. Zambiska laget Girls 4 change deltar för tredje gången och lyfter statistiken för antalet lag i tjejklasserna.

Gothia cup firar i år 40-årsjubileum med ett deltagarrekord – 1 660 anmälda lag vilket ger 38 200 spelare från 73 olika nationer. Det gör Gothia cup till världens största och mest internationella ungdomsturnering i fotboll.

Zambiska laget Girls 4 change som spelar i klassen tjejer 17 var ett av de första lagen att spela på måndagsförmiddagen. Efter en hård och jämn match såg sig laget besegrade med 1–2 mot svenska laget Gideonsbergs IF. Milika Limwanya, mittfältare, är besviken efter förlusten.

– Det har varit så här varje gång, jag tycker att domaren favoriserar vissa lag. Han var onödigt hård mot oss, säger hon.

På hemmaplan går laget bra i den inhemska ligan i Zambia för tjejer 17 år. Just nu ligger laget på fjärde plats av 36 lag och hoppas på serieseger. Tjejerna i laget kombinerar skola och fotboll och tränar sex dagar i veckan, förmiddag eller eftermiddag. I april i år vann de en lokal turnering som tog laget till Gothia cup.

– Det känns bra att vara här. Det är första gången för mig. Det har gått bra för oss tidigare i Gothia cup. Nu ska vi bara glömma denna match och sikta på morgonens match, säger Ngambo Musore, lagets målvakt.

Antalet lag i pojk-klasserna dominerar. Totalt deltar 1173 pojklag jämfört med 443 tjejlag, vilket motsvarar 37 procent. Turneringen har ett mål på 40 procent tjejlag inom fem-sex år.

– Vi vill att fördelningen ska vara jämn, men det är inget vi kan göra själva, där är vi beroende av att tjejfotbollen växer internationellt. De över 30 procent vi har är en bra bit över snittet i världen som ligger på omkring 10 procent flicklag, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia cup.

Insatser som har gjorts i år för att stärka tjejfotbollen och på sikt nå målet om 40 procent är att införa en elitklass för tjejer.

– Det har tidigare funnits enbart för pojklag, men nu inför vi det även på tjejsidan för att highlighta tjejfotbollen.

Arbetet med att starta upp en elitklass på flicksidan inleddes hösten 2013. I premiärturneringen deltar åtta utländska och lika många svenska lag. I satsningen finns exempelvis Paris Saint-Germain FC, Bayern Leverkusen, Bristol Academy, Tyresö och Umeå.

– Jag är helt övertygad om att tjejfotbollen kommer att växa internationellt och därmed hos oss, säger Dennis Andersson.

Fakta: 

Gothia cup spelas mellan 13 och 19 juli

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu