• Den kanadensiske rockaren Neil Young är känd för sitt politiska engagemang för bland annat ursprungsbefolkningar men har ändå valt att åka till Israel för en konsert, som nu ställs in ”av säkerhetsskäl”.
Fria Tidningen

Israel stoppar Young

Hela året har bojkottrörelsen krävt att Neil Young ställer in sin spelning i Israel. Nu blir det så – men det är inte Young som står bakom beslutet. Att bojkotta är en viktig markering, menar Olle Katz från Judar för israelisk-palestinsk fred.

Neil Youngs planerade spelning i Hayarkon-parken i Tel Aviv den 17 juli är inställd.

– Det är med tungt hjärta och djup sorg som vi måste ställa in vår enda spelning i Israel på grund av spänningar som påverkar evenemangets säkerhetsläge, säger en representant för Neil Young i ett uttalande.

Sedan januari i år har trycket på Neil Young varit hårt att bojkotta Israel, inte minst då han är engagerad i bland annat miljöfrågor och ursprungsbefolkningars rättigheter. Den internationella BDS-rörelsen (bojkott, desinvestering och sanktioner) har krävt att konserten ska ställas in och Pink Floyds basist Roger Waters har vädjat till Young i ett mejl tidigare i år:

”I find it hard to believe that you would turn your back on the indigenous people of Palestine. That you would lend support to, and encourage and legitimize, with your presence, a colonial apartheid regime, largely settled from Europe, that seeks to confine the native people of the land, either in exile or in second class status in reservations and ghettos. Please, brother, tell me it ain't so.”

Men trots ockupation, kollegors vädjan och nu senast upprepade bombningar har Neil Young vägrat svara på kravet att ställa in spelningen. Så sent som i förra veckan sa den israeliska arrangören att konserten ”blir av som planerat”.

BDS-rörelsen kritiserar nu Young för att ha kommit undan det moraliska ansvaret. ”Neil Young borde nu göra ett uttalande till stöd för BDS-rörelsen, om han inte vill bli ihågkommen som rättighetsivraren som skamligt nog misslyckades ställa in, i hopp om att den israeliska arrangören (som öppet samarbetar med Israels regering) skulle rädda hans ansikte”, skriver Facebook-gruppen ”Neil Young, tell me why you would play for apartheid Israel”.

Sedan den internationella bojkottrörelsen tog fart 2006 har flera kulturarbetare valt att ställa in planerade resor till Israel. I samband med attacken mot Frihetsflottan 2010 ställde bland andra Elvis Costello och Carlos Santana in alla planerade uppträdanden.

I Sverige har bland andra Palestinagrupperna och Judar för israelisk-palestinsk fred (JIPF) ställt sig bakom BDS-rörelsens krav. Olle Katz, talesperson för JIPF, säger att en artist som uppträder i Israel utgör ett indirekt stöd för ockupationen.

– ­Jag tycker att artister bör bojkotta att spela i Israel. Om kulturarbetare, konstnärer och så vidare är inbjudna på ett mer eller mindre officiellt sätt så ska de avstå. Det innebär ett stöd för ockupationen och den segregation som vi ser blir allt svårare.

Men är det verkligen effektivt?

– Effekter är väldigt svåra att mäta, inte minst av en kulturell bojkott. Men jag tror att det är en viktig markering som visar att Israel och dess nuvarande politik blir allt mer isolerat i världens ögon. I andra änden ser vi hur Scarlett Johansson ställde upp och fick betalt för att saluföra Soda stream, vilket skadade hennes och företagets varumärke. Det är en viktig påminnelse.

Olle Katz känner inte till att några svenska artister skulle ha pressats att bojkotta Israel. Men föreningen har fått frågan från kulturarbetare:

– Det händer att människor frågar om vi tycker att det är bra att åka, och vi rekommenderar det inte. Israels nuvarande ledning bör isoleras.

Attacken mot Gaza inleddes i förra veckan efter att israelisk militär hittat tre mördade israeliska tonåringar utanför Hebron på Västbanken. Det ledde i sin tur till mordet på en palestinsk pojke i Jerusalem. Israel har sedan dess genomfört omfattande bombningar i Gaza. Över hundra palestinier har dödats, över tusen personer har skadats och tusentals palestinier har flytt till FN-byggnader för att söka skydd. Hamas har å sin sida beskjutit Israel med raketer. På den israeliska sidan har ett dödsoffer rapporterats.

Lady Gaga, Paul Anka, Megadeth och Backstreet Boys är några andra artister som planerar att stå på en israelisk scen i sommar. Det är i skrivande stund oklart om de kommer att uppträda eller inte. Men en som har tagit ställning är den amerikanska rapparen Talib Kweli, som nyligen bestämde sig för att ställa in sin konsert på Boom Box festival i Hadera i augusti. ”Hur mycket jag än vill spela i Israel har jag beslutat att inte göra det, av solidaritet med de palestinier som inte har tillträde till min show”, skriver han på Twitter.

Fakta: 

Neil Young kommer till Stockholm och festivalen Music & Arts med sitt band Crazy Horse den 3 augusti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

SR censurerar inslag om Gaza

Israel–Palestina

Kritik mot Israel klipptes bort från ett inslag om Gaza. Sveriges Radio berättar varför.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu