Majoritet i riksdagen mot vapenexport till diktaturer | Fria.Nu
  • I december ska den regeringstillsatta vapenexportutredningen presentera förslag till en ny krigsmateriallagstiftning.
  • Vi hoppas på ett reellt förbud mot vapenexport utan undantag, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.
Fria Tidningen

Majoritet i riksdagen mot vapenexport till diktaturer

En överväldigande majoritet av riksdagens ledamöter vill ha ett förbud av vapenexport till diktaturer. Men både Moderaterna och Socialdemokraterna duckar för frågan om hur skarpt förbudet ska formuleras.

I december ska den regeringstillsatta vapenexportutredningen presentera förslag till en ny krigsmateriellagstiftning, främst för att utreda hur Sverige kan skärpa kontrollen av vapenexport till icke-demokratiska regimer. Sverige är i dag ett av de länder i världen som säljer mest vapen per person och som säljer vapen till länder i krig, till länder som bryter mot mänskliga rättigheter och till diktaturer.

Men redan i dag vill en stor majoritet av de riksdagsledamöter som svarat på organisationen Svenska Freds frågor om vapenexport att Sverige ska införa ett förbud mot vapenexport till diktaturer. 87 procent av de 171 svarande vill se ett sådant förbud. 63 procent tycker inte att Sverige ska tillåta vapenexport över huvudtaget.

Svenska Freds kommer att samla in svar från fler ledamöter fram till riksdagsvalet i höst, men dagens preliminära siffror ger en fingervisning om läget.

– Det är de kritiska ledamöterna som är mer villiga att delta i vår undersökning, därför går det inte att dra för stora växlar än, men jag tror vi kommer att få ett demokratikriterium. Vi hoppas på ett reellt förbud mot vapenexport utan undantag, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Orosmolnet är Moderaterna och Socialdemokraterna, som i flera debatter försöker undvika frågan om vapenexport, enligt Linda Åkerström.

– De känner att opinionen är emot dem. Men jag har svårt att se hur de kan presentera en ny halvmesyr, det skulle få ett för stort politiskt pris, säger hon.

Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att kriterierna ska skärpas när det kommer till under vilka omständigheter Sverige får exportera vapen. Men Anna-Lena Sörenson (S), riksdagsledmot, som också sitter i kommittén för utredningen, glider på orden när frågan om demokratikriterium för vapenexporten kommer på tal under ett seminarium på Almedalsveckan på måndagen.

– Det är inte så lätt att definiera vad som är en demokrati och vad som är en diktatur. Istället för att skruva fast oss i ett demokratikriterium är det viktigt att titta på varje enskilt land, säger hon.

Ulrik Nilsson (M), också i kommittén, säger att det måste göras fortlöpande bedömningar.

– Sverige ska inte leverera några vapen som en diktatur kan använda för att förtrycka sin befolkning, så långt är vi överens. Men vi får diskutera hur ett demokratikriterium ska se ut, säger han under seminariet på måndagen.

Enligt de svenska riktlinjer för vapenexport som är gällande i dag bör vapen inte säljas till länder som kränker mänskliga rättigheter. Men i praktiken görs många undantag från riktlinjerna.

Också den allmänna opinionen är starkt för restriktivare regler kring Sveriges vapenexport. I april genomförde Amnesty en opinionsundersökning som visade att en majoritet – 52 procent av de svarande – är emot vapenexport. Fler än åtta av tio är emot vapenexport till länder där allvarliga och/eller utbredda kränkningar av de mänskliga rättigheterna förekommer.

Fakta: 

Riksdagens nej till vapenexport:

87 procent vill införa ett förbud mot vapenexport till diktaturer.

37 procent vill se ett generellt förbud mot vapenexport.

Källa: Undersökningen Vapenvalet görs av Svenska Freds och skiljedomsföreningen. Sammanlagt har 171 ledamöter och riksdagskandidater svarat på frågorna.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu