• Med hjälp av en matta kan man få sin egen parkeringsplats och skapa sig utrymme i gaturummet.
  • Stänkskärmsförlängare.
  • En liten påse som går att fästa bakom sadeln med 3d-printade krokar.
Stockholms Fria

Cyklister hackar gaturummet

Hacking av cyklar och gaturummet, ett forum för att utbyta och modifiera idéer. Genom webbsidan kedjereaktion.nu har några elever vid Konstfack skapat en plattform för cyklister.

Just nu pågår utställningen Cykel vid Arkitektur- och designcentrum. Här visas cykelns historia upp, både som designobjekt och som transportmedel. Stor vikt läggs också vid cykelns positiva effekter på miljön och hur en stads infrastruktur kan främja cykelanvändande.

En del av utställningen utgörs av tolv projekt från elever som läser andra året i industridesign vid Konstfack. Deras utgångspunkt är frågeställningen ”hur kan vi göra livet lättare för cykelpendlare i en stad som Stockholm?”.

Christoffer Ohlander, Karin Bodin och Thomas Forsberg bestämde sig för att starta kedjereaktion.nu – en plattform för cyklism och hacktivism.

– Plattformen vi tagit fram ska försöka främja cyklism och att ta över gaturummet, inspirerat av hacktivism. Hacktivism kommer från hackerrörelsen, man gör anspråk på en produkt till exempel och gör om den till vad man själv vill att den ska förmedla. Det är också inspirerat av aktivism, men på ett fredligt sätt, säger Thomas Forsberg.

När de började med projektet kände de att de inte kunde lösa problemen för cyklister i Stockholm med en produkt, vilket är den vanliga vägen att gå inom industridesign.

– Vi hade precis haft en föreläsning om hacktivism. Så inspirerade av det började vi tänka att vi kanske kunde ta det och placera det i en cykelkontext, säger Thomas Forsberg.

En idé för att ta över det offentliga rummet är en matta som man kan rulla ut på gatan för att skapa sig en egen parkeringsplats.

– Det befinner sig ju i en gråzon, bara för att jag placerar ut en matta blir det inte lagligt, men det kommunicerar någonting till alla andra trafikanter, att man tar anspråk på den platsen, säger Thomas Forsberg.

Andra idéer som projektgruppen har är att sätta en biltuta på en cykel, för att synliggöra problemet med den störande ljudnivån från bilismen. Man har även planer på att genomföra en aktion där cyklister i klunga tar upp plats för bilister.

– Men det behöver förstås inte bara vara att man gör saker riktat mot bilisterna. Det kan också handla om att skapa en vänligare, trevligare miljö för cyklister för att skapa en gemenskap, menar han.

Thomas Forsberg berättar att de lagt märke till att det ofta blir en båge med vatten efter stänkskärmar som skvätter ner cyklisten bakom när det är blött ute. Därför skapade de en förlängning som man kan fästa på stänkskärmen. Alla tillbehör till cyklar ligger ute på hemsidan och med inspiration från open source-rörelsen kan vem som helst ändra och förbättra idéer.

– På vår plattform finns det olika modifikationer eller tillbehör till cykeln eller för att hacka gaturummet. Alla de komponenter som behövs finns helt fritt på vår hemsida. Det är bara att ladda ner och modifiera som man vill, säger Thomas Forsberg.

Ser ni ert projekt som ett politiskt inlägg?

– På sätt och vis är det så, men vi försöker inte provocera politiker, utan snarare väcka frågor och idéer hos trafikanterna. Det finns redan organisationer som satsar på att kommunicera med politiker, som till exempel Cykelfrämjandet i Stockholm.

Tänker ni jobba vidare med det här projektet?

– Hemsidan finns ju, och det är klart, det beror på vad vi får för typ av reaktioner, men projektet kommer att pågå i ett år i alla fall. Beroende på hur mycket intresse det väcker får vi se hur mycket tid vi lägger på det.

Fakta: 

Läs mer på www.kedjereaktion.nu

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

Romantisk komedi om hbt-boende

Bitte Andersson, som tidigare gjort filmen Dyke Hard, är aktuell med en seriebok om ett äldreboende för hbt-personer.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu