Oviss framtid bakom leendet | Fria.Nu

Fördjupning


Livsviktigt special:

Ramadan

  • Ahmad Kotesh firar snart sin första ramadan i Sverige. Just nu läser han svenska hos Syriska föreningen i Vällingby.
Landets Fria

Oviss framtid bakom leendet

Ahmad Kotesh är en 20-årig nyanländ palestinsk flykting från Syrien. Född och uppvuxen i Damaskus har han efter mer än ett år på flykt tagit sig den långa vägen till Sverige. Det är en positiv, ständigt leende ung man med en oviss framtid som snart ska fira sitt första ramadan här.

Ahmad Kotesh befinner sig en solig dag i Syriska föreningens byggnad i Vällingby. Denna unga palestinier från Syrien ler varmt och vill gärna berätta om ramadan, han tycker det är kul att prata om sin kultur. Han sitter i de gröna sofforna i Elizabet Toutoungis kontor. Elizabet är anställd av föreningen och hjälper till att tolka vad Ahmad berättar. När Ahmad får frågan hur en vanlig ramadan brukade se ut för honom i Damaskus förstår han inte riktigt. Han svarar lite förvånat:

– Vi varken äter eller dricker mellan att solen gått upp och ner.

Han är ovan att bli frågad hur han gör kring ramadan, för honom ter det sig som att bara självklara svar kan komma ur frågan som just ställts men han anstränger sig ändå för att berätta om sina traditioner.

– Vi fastar på dagen och äter sedan en stor måltid på kvällen, oftast med familjen men ibland också med vänner. Vi börjar alltid måltiden med att dricka ett glas vatten, sedan äter vi dadlar. Det måste vara ett udda antal, antingen en, tre eller fem dadlar därför att det var så Muhammed gjorde. Sedan äter man soppa med en liten brödbit och efter det börjar den stora måltiden.

När den tre dagars långa fastebrytande festen eid al-fitr kommer på tal lyser Elizabet upp. Hon flikar in att även hon brukade längta till slutet av ramadan. Elizabet är ortodox kristen men när eid al-fitr firades när hon var barn och levde i Syrien brukade karuseller komma fram där barnen fick leka tillsammans.

– Ja, det var något samtliga barn såg fram emot. Det var en fest för alla, berättar hon.

Det bästa med ramadan tycker Ahmad är att ha hela familjen samlad. Själv är han sedan ett och ett halvt år ensam på flykt från Syrien. Förra året firade han ramadan i Algeriet, den första anhalten på väg bort från kriget, tillsammans med sin farbror och hans fru som bor där. Han ler när han berättar men när vi kommer in på om det var tufft att fira en sådan viktig högtid utan familjen sänker han blicken lite och svarar en aning undvikande.

– Självklart saknade jag min familj och våra traditioner. Algeriet har en annan kultur än den jag är van vid. Men det är som det är. Det var bra tillsammans med min farbror.

Ahmad var i Algeriet i åtta månader. Efter att ha studerat till tandläkare i två år i Syrien ville han komma bort från kriget och fortsätta sina studier men blev inte antagen i Algeriet på grund av sin palestinska härkomst. Detta skulle bli ett bekymmer även på nästa stopp, då i Egypten där han blev arresterad och fängslad i fem dagar på grund av sin nationella identitet. Där fick han valet att bli utvisad till Libanon eller Turkiet varpå Ahmad valde det senare. I Turkiet stannade han tre månader innan han blev smugglad in i Europa, närmare bestämt till Grekland, varifrån han senare tog sig vidare till Sverige.

Med stolthet berättar Ahmad att han har firat ramadan genom att fasta sedan han var åtta år. Det var frivilligt att börja så tidigt och är något som han sträcker på sig lite extra för. Hans ögon lyser av glädje när han berättar att ramadan är något mycket viktigt. Ibland är det svårt och jobbigt, det är trots allt under en månads tid, men han gör det för Gud och det är en ära att göra det, berättar han. När ramadan är under vinterhalvåret fastar man under färre timmar men det är inget som Ahmad bryr sig om. När man ärar Gud spelar längden på dagarna inte någon roll, säger han.

– I Syrien vet man när solen går upp och ner, där vet man när man ska fasta. Men ramadan i Sverige är svårt. Man vet när solen går upp, men man vet inte när den går ner.

Trots att Ahmad bara varit i Sverige i två och en halv månader berättar han självsäkert hur ramadan går till här. Det han vet har han hört av sin faster som har bott här i 26 år. Sedan han var liten har Ahmad drömt om att få komma hit, dock under andra omständigheter. Fastern brukade besöka hans familj i Damaskus varje sommar och berättade ofta historier om Sverige som tidigt fångade Ahmads intresse.

Det går inte att ta miste på den tacksamhet Ahmad utstrålar. Han vill inte klaga, inte ens i summeringen av hans släkts historia av att först ha blivit utdrivna från Palestina och att han nu tvingats fly från Syrien ger han en antydan till missbelåtenhet. Ahmads familj blev fördrivna från sitt hem i Safed, norra Palestina, vid Israels bildande år 1948 och har sedan dess levt i Syrien som flyktingar. Som palestinier i Syrien har han inget medborgarskap utan har ett ”tillfälligt uppehållstillstånd” i väntan på att få återvända till sitt hemland. Statslösheten innebär en del begränsade rättigheter men Ahmad betonar han att han haft ett bra liv i Syrien.

– Det är som det är, det är Guds vilja. Det är inget vi kan styra själva. Man ska vara glad för det man har och det man får, säger han lugnt och sakligt.

Ahmad är motiverad till att lära sig mer om Sverige, just nu läser han svenska hos Syriska föreningen. Han berättar att hans dröm är att fortsätta läsa till tandläkare här i Stockholm.

– Om man kämpar kan man nå dit man vill. Vad som händer i framtiden vet jag inte. Självklart vill jag tillbaka till Syrien men som läget är nu går det inte. Vi får se vad som händer.

Det är påtagligt att framtiden är oviss för Ahmad. Han är sparsam med orden, ler, och när frågan om vad hans förhoppningar är inför sitt första ramadan i Sverige svarar han försiktigt:

– Vi firar ramadan och så får vi se.

Fakta: 

Livsviktigt special: Ramadan

I slutet av juni infaller ramadan, en av de viktigaste muslimska högtiderna. Under en månad fastar muslimer runt om i världen genom att avstå från mat, dryck, rökning, sex, hårda ord och dåligt beteende medan solen är uppe. Några syften är att fokusera mer på det andliga än det kroppsliga och därmed öka sin självkontroll, generositet och närhet till Gud. Fastan bryts med högtiden eid al-fitr.

Fyra studenter från kursen i religionsjournalistik vid Södertörns högskola har skrivit om olika aspekter av ramadan, från hur dygnslängden i norr påverkar fastan till hur det är att fira på flykt, som konvertit och som Ahmadiyya-muslim.

Läs också:

Ramadan – en prövning i norr
I Umeå är solen nere i fyra timmar eller mindre på sommaren, vilket kan göra det svårare att fasta.

Förföljt samfund ser fler likheter än skillnader
Ahmadiyya-muslimer världen över har länge levt i förtryck för sin avvikande syn på islam.

Julia firar ramadan på egen hand
Julia Thorsén berättar varför hon valde islam, sina första minnen av ramadan och hur hon gör i år. 

Annons

Rekommenderade artiklar

Forskare krossar myter om landsbygden

Livsviktigt

Stämmer det att byn dör när skolan stängs, eller att staden är mer jämställd än landet? Vi punkterar vanliga myter om landsbygden.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu