Boende tycker till om hyrespolicyn | Fria.Nu
  • ”Det är trevligt att de gör i ordning men inte om de lyxrenoverar, det måste finnas möjlighet för alla att bo kvar”, säger Yvonne Nylander. Till höger, Ahmed Warde, som vill ha en större och bättre lägenhet ­ men hyrespolicyn försvårar.
Skånes Fria

Boende tycker till om hyrespolicyn

Östra Landskrona ligger i politikernas blickfång. Bidragstagare ska hållas borta och området rustas upp. Men vad tänker de boende om utvecklingen? Skånes Fria besökte en av gatorna i området.

Yvonne Nylander är på väg ut med sin hund. Det är skräpigt på trottoaren, huset skraltigt och skitigt och yngligarna fräcka, säger hon. Ändå stortrivs hon. Hyran är låg, grönskan ligger ett stenkast från huset och de som bor i trappen är trevliga. Dessutom är Landskrona en fin stad, säger hon. Att de ska rusta upp tycker hon är positivt men motiven kallar hon avskyvärda.

– Man vill ha en annan sorts folk. Det är den synen som är fel i grunden. Vi behöver ett samhälle att trivas i, inte ett som slår ut oss mot varandra.

Ett par hundra meter därifrån väntar Ahmed Warde, något jäktad, på att buss nummer fem ska dyka upp. Hans sjuåriga dotter vill bara hem till mamma när hon är på besök.

Ettan han bor i är för liten och sliten, förklarar han. Men att byta till en tvåa har visat sig omöjligt – problemet är hyrespolicyn, menar han.

– Jag kan deras svar utantill, det första de frågar är om du har ett fast jobb eller en inkomst, är du socialbidragstagare är det omöjligt, säger Ahmed Warde.

Och det är han.

För tre år sedan flyttade han från Malmö till Landskrona för att komma bort från det gamla umgänget. I den nya staden är det lättare på många sätt, förklarar han. Det är lugnare och det går att välja vänner.

– Jag har varit med om mycket grejer, slagsmål och så där, man orkar inte det livet.

Något jobb har han inte kunnat behålla. Ett diskbråck gör sig ständigt påmint och han har varit tvungen att sjukskriva sig redan de första dagarna.

– Det är skitjobbigt, jag måste få ett slut på det, jag vill inte göra bort mig hela tiden, säger han.

Hoppet står till att bli sjukpensionär. Då kan han också övertala någon hyresvärd att byta till en större och bättre lägenhet, tror han.

– Flickan vill bara hem för att det är så trångt.

Entydigt positiv till både upprustningen och hyrespolicyn är däremot Kristina Jönsson, också hon boende på samma gata. Alla är inte lika, säger hon. En del för väsen och ställer till det medan andra bara vill ha lugn och ro.

– Höjs hyran får man ta den smällen, bara den är rimlig, säger hon.

Fakta: 

Enligt Christian Alexandersson, vd för stadsutvecklingsbolaget, ska personer med försörjningsstöd som redan bor i Landskrona kunna söka lägenhet hos de som skrivit på hyrespolicyn, då det ska gå att göra undantag – om det sker i samråd med socialtjänsten eller stadsutvecklingsbolaget. I praktiken har Helsingborgs dagblad rapporterat att de största bolagen konsekvent nekar bidragstagare att hyra.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så kan ortens varor konkurrera

För att kunna slå igenom måste närproducerade varor kunna stå sig mot billiga importvaror. Lundaprofessorn Alf Hornborg har skissat på en lösning.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu