Landets Fria

Tvingas betala för sitt våldsamma ex

Även Försäkringskassan ser ett problem med återbetalningskrav av bostadsbidrag som är gemensamt. I höst kommer en ändring av reglerna att föreslås till regeringen.

I Marias fall är det hon som betalar tillbaka hela återbetalningskravet från tidigare bostadsbidrag.

– Har man ansökt gemensamt blir kravet solidariskt och båda sökanden ansvariga för betalningen av hela kravet. Men vi har möjlighet att kräva betalning av den som har betalningsförmåga, säger Susanne Myhre, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Försäkringskassan vill inte uttala sig om Marias specifika omständigheter. Men i princip är det aldrig möjligt att dela upp en solidarisk skuld.

– Bostadsbidrag är den enda förmånen som betalas ut hela summan till den ena parten och inte delas upp, säger Lilian Bohlin, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

För att få den andra parten att betala måste den enskilda personen driva ärendet civilrättsligt, men en förutsättning är att hela skulden är betald.

Försäkringskassan medger att gemensamma återbetalningskrav kan vara problematiska och en förändring av regelverket kommer att föreslås till regeringen i höst.

– Vi ser att solidariska krav kanske inte är den bästa lösningen, säger Susanne Myhre.

Men en förändring ligger i så fall långt fram i tiden och det är oklart hur regeringen ställer sig till förslaget.

– Vi har lagt ett antal förslag i förändringar av bostadsbidraget tidigare men regeringen har inte varit så på alerten att ta till sig dem. Men det är möjligt att den här förändringen kan få gehör för att den har en poäng ur jämställdhetssynpunkt, säger Lilian Bohlin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu