Pridekonceptet blomstrar – rekordmånga festivaler | Fria.Nu
  • Just nu pågår Westpride i Göteborg, och i hela landet planeras runt ett 20-tal pridefestivaler i år.
Fria Tidningen

Pridekonceptet blomstrar – rekordmånga festivaler

Pridefestivaler poppar upp runt om i landet – just nu pågår Westpride i Göteborg och i Eskilstuna har Spring pride nyligen avslutats. Vi har pratat med arrangörer om en blomstrande hbtq-rörelse och vad den betyder för lokalsamhället.

När Springpride startade i Eskilstuna 2007 var det som en av få hbtq-arrangemang i Sverige. Sedan dess har det startat många Pridefestivaler runt om i landet. I år finns över 20 Pride-festivaler att besöka och var kommun vill stoltsera med sin egen festival. Men hur är klimatet för hbtq-personer runt om i landet?

Finn Hellman, verksamhetschef för RFSL Göteborg och som arrangerar flera programpunkter under den pågående festivalen, säger att jämfört med Stockholm finns mycket att önska i Göteborg.

– Det finns inget ställe som är öppet varje dag i veckan dit hbtq-personer kan gå och veta att det är en majoritet hbtq-personer och att det är den normen som gäller.

Han säger att Göteborg har mycket att arbeta med, men att det också finns bra initiativ från staden och regionen.

– Exempelvis är Göteborg den enda staden som har ett hbtq-råd, det kan bli riktigt bra. Även att kommunen har börjat ställa krav på att föreningar måste jobba med tillgänglighetsfrågor som inkluderar hbtq för att få föreningsbidrag är viktiga steg i rätt riktning, säger han.

Johan Bergquist, projektledare på Springpride, säger att festivalen förändrar samhället i Eskilstuna.

– Det är ett viktigt arbete vi bedriver, det handlar om mänskliga rättigheter, mänskliga grundvärderingar. Sedan vi startade 2007 har en stor del av samhället i Eskilstuna slutit upp och vi inkluderar i dag kulturen, sporten, näringslivet. Jag upplever att det är en stor skillnad i dag jämfört med när vi drog i gång, säger han.

Han har också bidragit med stöd till andra som vill starta festivaler i sin hemkommun.

– Det har fullkomligt exploderat i Sverige. Alla människor och alla kommuner som tar det här steget är av godo, säger han.

Qom ut arrangerades för andra året i rad i Jönköping i mitten av maj. Kristian Kabelacs, en av arrangörerna, säger att klimatet för hbtq-personer är hårt i Jönköping.

– Jag kan inte hålla min partner i handen på stan för då skriker folk efter oss. Under min uppväxt blev jag mobbad för min sexuella läggning. Men saker har förändrats. Jag brinner för människors rättigheter och alla har rätt att visa sin kärlek öppet, säger han.

I år var det omkring 3 000 personer som deltog i paraden– dubbelt så många som året före.

– Många visar ett jättestort stöd, däribland Svenska kyrkan som flaggat med regnbågsflaggor och arrangerar programpunkter, säger han.

Fakta: 

2–3 maj: Norrköping

5–11 maj: Växjö

15–18 maj: Jönköping

22–25 maj: Eskilstuna

28 maj–1 juni: Göteborg

29 maj–1 juni: Karlskrona

4–8 juni: Söderhamn

7 juni: Karlstad

13–15 juni: Luleå

14 juni: Falkenberg

26–28 juni: Västerås

29 juni–5 juli: Sundsvall

5 juli: Hudiksvall

3–6 juli: Pajala

28 juli–3 augusti: Stockholm

7–9 augusti: Malmö

28–31 augusti: Örebro

1–7 september: Linköping

20 september: Falun

9–16 november: Visby

Källa: QX

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu