Att kalla en nazist för en nazist | Fria.Nu

Krönika


Hannah Lemoine
Skånes Fria

Att kalla en nazist för en nazist

I Danmark kallar man en spade för en spade och en nazist för en nazist, skriver Hannah Lemoine.

I lördags samlades ett 40-tal nazister i centrala Köpenhamn, för en sedan månader tillbaka planerad demonstration ”mot moskéer”, arrangerad av Danmarks Nationale Front (DNF). På evenemangets sida på Facebook var stämningen innan demonstrationen stundtals oerhört gemytlig, på ett sånt där passiv-aggressivt vis. Exempelvis skriver nazisten Julius att han personligen kommer dela ut baconchips till alla deltagare – och, märk väl, ”de kommer garanterat inte vara varken halal- eller vegancertifierade”.

Exkludering och rasism medelst snacks, se där ja.

Jag vet inte om Julius delade ut några baconchips. Det har inte nyhetsmedia rapporterat om. Det de däremot har berättat är att cirka 300 motdemonstranter tog sig igenom polisens avspärrningar, denna första gång sedan andra världskriget som nazister demonstrerade i centrala Köpenhamn. Jag vet att ledaren för Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB), Espen Rodhe Kristensen, som var där och visade stöd för DNF, fick stryk och var tvungen att placeras i en polisbil, för att få skydd. Jag vet också att Antifascistisk Aktion är mycket stolta över sin insats i demonstrationen.

Men i Danmark kallar man en spade för en spade och en nazist för en nazist. Den typiskt svenska försiktiga retoriken som lindar in sakernas tillstånd i diffusa formuleringar om ”nazistiska kopplingar” och ”invandrarkritik” och allmän God Ton känns mycket längre bort än en ynka Öresundsbro. Både DNF och DNSB beskrivs i media rakt av som nazistiska grupperingar längst ut på den ytterst högerkanten med nynazistiska medlemmar, och Espen Rodhe beskrivs rakt upp och ner som en ”dansk nynazist”.

Och till skillnad från många andra journalister som påstår sig ha som uppdrag att utföra granskningar (ingen nämnd, ingen glömd) förklaras också kontexten i rapporteringen om lördagens händelse. Vad månne kan ha fått dessa motdemonstranter att ge sig på denne nazistiske ledare, förutom då att de tillhör ”våldvänstern”?

Tja, kanske det faktum att Espen är ”våldshögern” som bland annat suttit i fängelse för att ha gjort utfall med en yxa mot förbipasserande utanför DNSB:s lokaler, samt har blivit häktad och dömd för rasism (ja, i Danmark kan man tydligen åka dit för rasism – tänk på det ett ögonblick), för att han verbalt attackerade Thabo Mbeki, Sydafrikas president, och bland annat ropade ”nigger” efter honom. Detta rapporterades det också om. Kontext.

 Och motdemonstranterna? De hänvisas genomgående till som ”autonoma”.

 Danska är ändå ett väldigt trevligt språk. 

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu