• Shalak Attack från Essencia art collective förbereder sig för att gå loss på festivalbilden med sprayfärgerna.
  • Några av spelarna i MFF:s herrlag var med på den första workshoppen och provade på att spraymåla. Här blir Markus Eriksson och Guillermo Molins instruerade av Bruno Smoky i Essencia art collective.
Skånes Fria

”Konstverken kan bli en stolthet för området”

Gatukonst är ett sätt att stärka samhällen. Det menar Essencia art collective som gästar Malmö för att hålla i workshops i bland annat Folkets Park, Rosengård och Kroksbäck.

Burkar skakas och färgångorna ligger tätt i luften. En dagisgrupp i illgula västar går förbi i parken. ”Titta, de målar på en bil!” ropar någon. Sakta växer ett ansikte fram på framhuven och på ena sidan slingrar sig gröna blad och blommor i ett djungellandskap Det är Essencia art collective som i en del av Artscapes första workshop har fått i uppdrag att smycka festivalbilen.

– Det är kul att måla på fordon, det ojämna underlaget gör att det får en häftig struktur, säger Shalak Attack, en av medlemmarna i kollektivet.

Hon, Bruno Smoky och Karim Dope Magazine bor i Kanada och Chile men åker världen runt och håller i gatukonstworkshops, ofta med ungdomar.

– Vi jobbar med konst som ett sätt att stärka samhällen. Det är inte bara vi som konstnärer som ska komma till tals, utan de boende kan använda gatukonsten som ett sätt att uttrycka sina erfarenheter, säger Shalak Attack.

Förutom de workshops som Essencia art collective håller i Folkets park kommer det även att skapa muralmålningar på fasader tillsammans med boende i bland annat Rosengård, Kroksbäck och Nydala. Mikael Rickman som är workshopsansvarig på festivalen menar också att det är viktigt att de internationella konstnärerna inte får allt utrymme.

– Att träffa människor i olika områden och inkludera dem i målandet är ett sätt att förankra gatukonsten lokalt, och kanske väcka ett intresse att fortsätta med målandet.

Tanken är att locka med sig personer som blir intresserade av att måla till nästa område som workshopparna kommer till, för att de som har mer erfarenhet ska kunna lära nybörjarna, och kontakter mellan olika områden skapas.

Medlemmarna i Essencia art collective kommer att ta fram skisser för motiv för de olika områdena och därefter kan deltagarna komma med egna förslag. Förhoppningen är att muralmålningarna ska få finnas kvar under en lång tid.

– Ett konstverk som man har gjort tillsammans kan bli som en stolthet för området. Många av de konstverk som finns i dag är skapade av någon konstnär utifrån och är ofta svåra att relatera till för dem som bor där, säger Mikael Rickman.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Elin Wägner pissar in sitt revir

Skulpturen Pissed Elin är en tolkning av Elin Wägners bok Väckarklocka, ”oroande relevant för vår samtid” enligt konstnär Sara Möller.

Landets Fria

Traktorn skapar gröna melodier

Hur låter de olika nyanserna av grönt? Det undersöker Johanna Byström Sims med hjälp av en traktor i konstprojektet Green noise.

Landets Fria

Malmöaktuell konstnär fast på Kuba

Konstnären Tania Bruguera skulle ha gästat Malmö konsthall i januari, men hålls isolerad på Kuba efter en planerad performance för yttrandefrihet.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu