Djurens parti behövs i EU-parlamentet | Fria.Nu

Debatt


EU-valet

Stockholms Fria

Djurens parti behövs i EU-parlamentet

Den 25 maj röstar jag på Djurens parti. Jag gör det för djurens skull och för det globala ekosystemets skull, skriver Jonas Norberg, nybliven medlem i Djurens parti.

Djurens parti vill stoppa EU:s gigantiska köttsubventioner. Runt 40 procent av EU:s budget går till jordbrukssubventioner varav det mesta hamnar i köttindustrins fickor eftersom huvuddelen av åkermarken består av foderodlingar.

Det är ett enormt slöseri med skattepengar att subventionera en miljöfarlig industri som släpper ut enorma mängder växthusgaser: koldioxid från nedhuggna och brända regnskogar som skövlats för att bli importfoderodlingar åt EU:s köttindustri, metangas från djurens av sojafoder uppsvällda magar och lustgasmoln från flugstinkande gödselberg.

Djurens parti vill med en EU-skatt på djurförsök fasa ut djurförsöken. I EU är visserligen kosmetikatester på djur förbjudet men antalet djurförsök ökar i alla fall.

Vi smittar dem med bakterier, virus och parasiter. Vi gör dem lama och stympar fingrar, tår och andra kroppsdelar. Vi syr igen deras ögon och utsätter dem för exceptionell värme eller kyla. Vi smetar in dem i giftiga ämnen och tvingar dem att andas in giftig rök. Grymheten mot våra försvarslösa medvarelser är oerhörd.

Djurens parti vill vara en politisk röst för kycklingarna i EU. De är överlägset flest och de behandlas i särklass sämst av köttindustrin. Omkring 15 procent av kycklingarna har svårt att gå och stora smärtor på grund av sina övergödda kroppar. Varannan kyckling som kläcks är en tuppkyckling som är en ovälkommen biprodukt på kläckeriet som levererar nya värphönor till äggindustrin. Därför avlivas han omedelbart.

Över 15 000 tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige. Med en köttskatt med avseende på djurskydd ska djurplågeriet och det industriella djurdödandet prisas ut från marknaden.

Djurens öde avgörs ytterst av EU som bestämmer över jordbrukspolitiken och de gemensamma handelsreglerna. Därför behövs verkligen Djurens parti i EU-parlamentet efter valet om en månad.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu