Högt pris trots billig framställning | Fria.Nu
Skånes Fria

Högt pris trots billig framställning

Nya antivirala läkemedel kan rädda många liv. Men orimligt höga priser gör att människor riskerar att bli utan behandling, befarar organisationen Läkare utan gränser.

Över 185 miljoner människor är smittade av hepatit C. 350 000 dör varje år till följd av sjukdomen. De nya medicinerna botar och möjliggör screening och behandling av smittade runt om i världen. Men det höga priset på Sofosbuvir och andra läkemedel som är på väg ut på marknaden kommer utestänga många från behandling, befarar organisationen Läkare utan gränser.

Läkemedelsbolaget Gilead har satt ett pris på en behandling med Sofosbuvir på över en halv miljon kronor i europeiska länder och USA. Ett pris som inte står i relation till den låga tillverkningskostnaden. I Indien och ett 50-tal länder som läkemedelsbolaget bedömer som låginkomstländer är priset satt till runt 1 000 kronor.

– Priset som läkemedelsbolaget satt för Sofosbuvir är för högt för att folk ska ha råd och möjliggör inte en upptrappning av behandling och screening, säger dr Isabelle Andrieux-Meyer, medicinsk rådgivare för Läkare utan gränser och expert inom hiv och hepatit C.

Enligt en studie från Liverpool är läkemedlet både enkelt och billigt att framställa och en 12-veckors kur kan produceras för en kostnad på mellan 62 och 134 dollar.

En viktig fråga poängterar Isabelle Andrieux-Meyer, är det höga priset i medelinkomstländer där 75 procent av antalet smittade lever.

– Hur gör vi en prisstruktur som tillåter inte bara de rikaste att ha tillgång till behandling? Vi kan inte bara säga att medelinkomstländer kan betala mycket pengar, i de länderna måste också alla få ta del av behandlingen.

Hon hoppas att regeringar gör allt som ligger i deras makt inom TRIPS-avtalet för att få tillgång till medicinerna till ett rimligt pris, inklusive generisk tillverkning.

– Om det inte räcker bör vi tänka över patentsystemet och överväga om hälsa inte ska ses som något som ska tillhöra samhället. Det är orimligt att läkemedelsföretagen själva ska besluta om detta. Vad vi observerar globalt är att nya läkemedel är väldigt dyra, det behövs en diskussion om hur vi kan lösa detta.

Fakta: 

Ett generiskt läkemedel innehåller samma verksamma ämnen i samma mängd som ett originalläkemedel, men säljs under ett annat namn och ofta billigare än orginalläkemedlet.

Indien – den fattiga världens apotek

Indien kallas ibland för den fattiga världens apotek då de producerar generiska läkemedel till ett lägre pris. Detta på grund av att de har lagstiftningar kring patent som i många fall tillåter generisk produktion av läkemedel som i andra länder går under patent.

TRIPS-avtalet, Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights, gäller för medlemsländer i världshandelsorganisationen WTO och inehåller regler om upphovsrätt och patent.

Källa: WTO

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bot mot hepatit C finns – men får vänta

Nya läkemedel finns på marknaden som kan bota sjukdomen och har få biverkningar. Men än så länge anses behandlingen vara för dyr och de flesta patienter får vänta på billigare alternativ.

Skånes Fria

Bin drabbade av dåligt väder

En mild vinter och en tidig vår gör att bina har fått en bra start efter två tuffa år. Men solen och värmen måste tillbaka för att det inte ska bli bakslag.

Skånes Fria

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu