Läsglädje för djurfantaster | Fria.Nu

Recension


Vårens barnböcker

  • Ur Minimonster i naturen.
  • Ur Saga på ridskola.
Fria Tidningen

Läsglädje för djurfantaster

Med våren kommer skogspromenader, upptäckter i naturen och kanske utflykter till stallet. Beatrice Jansson tipsar om sex aktuella böcker med djurtema.

Minimonster i naturen

Av: Hanna Hallmén och John Hallmén
Förlag: Raben & Sjögren

1 000 djur

Illustration: Nikki Dyson
Förlag: Rabén & Sjögren

Lagom till våren kommer Rabén & Sjögren ut med två böcker om djur och insekter, Minimonster i naturen och 1 000 djur. Nu när djuren vaknar till och insekterna kommer fram från sina gömställen i jorden eller bakom barken är vi många som gläds åt att titta på allt som rör sig i luften och på marken.

Vi vet kanske inte så mycket om hur insekterna verkligen ser ut, men det får vi lära oss i Minimonster i naturen. De fantastiska närbilderna av John Hallmén ger nya upplevelser av fjärilar, maskar, myror och andra kryp. Bilderna knyts ihop till en berättelse genom sonen Brunos betraktelser med text av Hanna Hallmén.

En spännande bok för alla vetgiriga som vill lära sig mer om varför spindeln kan gå i sitt nät utan att fastna, vad Guldbaggen gömmer under skalet och hur masken får fäste när den kryper.

Boken 1 000 djur med illustrationer av Nikki Dyson riktar sig möjligen till de något yngre. Den innehåller lika många illustrationer som titeln antyder och består uteslutande av bilderna och djurens namn. Illustrationerna är uppdelade efter teman som slingrande ormar, i regnskogen, småkryp och på bondgården. Det är fint att bara titta på alla djur och få en bild av hur många olika arter det faktiskt finns.

Saga på ridskola

Text: Pia Hagmar
Illustration: Maria Källström
Förlag: B/Wahlström

Vina, min islandshäst

Av: Kirsten Sonne Harild och Tilde Harild Gaardboe
Förlag: Berghs förlag

Två av vårens böcker med hästtema är Saga på ridskola och Vina, min islandshäst. Den första är en perfekt börja läsa-bok för hästintresserade och andra. Den innehåller flera spännande inslag, men inte minst handlar den om att alla är rädda ibland. Saga och Max är åtta år och åker buss till ridskolan på egen hand.

Väl där vågar inte Max rida och Saga retar honom. Hon ska prova, hon är inte rädd! Men när hästen Pontus börjar springa och Saga nästan ramlar av är det inte roligt längre. Efteråt väntar Max vid busshållplatsen och Saga säger förlåt, nu vet hon att alla är rädda ibland.

Vina, min islandshäst är en fotobok om hästen Vina och islandshästar. Bilderna berättar om Vinas liv tillsammans med andra hästar, hur hon blir ompysslad och när hon åker hästtransport och får ett nytt hem och nya vänner. Det är en fin berättelse som tack vare sin känslighet kan lära mycket om hästar och deras behov, som vikten av att få vara med andra hästar i stallet och i hagen, att få vatten och gott gräs och att bli väl omhändertagen.

Rädda Rufus

Av: Monika Wittmann Illustration Eleonore Gerhaher
Förlag: Berghs

Djurfiket

Av: Camilla Ceder
Illustration: Sanna Mander
Förlag: Bonnier Carlsen

Många längtar efter ett djur att leka med och ta hand om. Djurfiket och Rädda Rufus är båda berättelser om att verkligen älska djur. Djurfiket handlar om Sally som önskar sig ett eget djur men inte kan få det på grund av pappans allergi. När Sally, kompisen Nadja och hennes hund Sappo blir stoppade på ett kafé och förstår att djur inte är välkomna på de flesta fik bestämmer de sig för att ordna ett eget, dit alla djur får komma.

Det är mycket som ska fixas med bakning och inbjudningar. Samtidigt råkar Sallys lillebror Sixten lämnas lite för länge utan uppsikt med Nadjas hamster. En bok som lockar till många skratt och några förskräckelser. I både text och illustrationer beskriver Djurfiket träffande hur kaotiskt allt faktiskt är ibland.

I Rädda Rufus får Julia chansen att hjälpa till på en veterinärmottagning, där hon tillbringar varje ledig minut. När klasskompisen Nicke får en hund bestämmer de sig för att gå rasta honom och veterinärens hund Ben tillsammans. Men det är något fel med Rufus, han vill varken äta eller leka och Julia måste övertala Nicke att ta Rufus till veterinären. Till slut blir det bråttom! Helt klart en spännande och lärorik bok för alla djurfantaster.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

En fantasirik bilderbokshöst

Recension

Höstens bilderböcker från när och fjärran sätter barnens fantasi och uppfinningsrikedom i första rummet.

Fria Tidningen

Utsatthet röd tråd i vårens barnböcker

Recension

I år var Sverige hedersgäst på barnboksmässan i Bologna och årets utgivning är kanske starkare än på länge. Beatrice Jansson tipsar om vårens bästa barnböcker. Ett genomgående tema är barns utsatthet för vuxenvärlden.

Fria Tidningen

Empatisk ungdomsbok om flyktingpolitik

Recension

Empati är centralt i Titti Knutssons ungdomsböcker. Nu kommer hennes tredje bok Flyktingen, om den svåra kampen för mänskliga rättigheter.

Fria Tidningen

Rörande om tomheten efter farfar

Recension

Både barn och vuxna kan ha svårt att veta hur man ska gå vidare när man förlorat någon man tycker mycket om. Erika Hedmans debut Den finaste skatten är rörande vacker och hoppfull.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu