• Mayday ger oss karnevalsstämning på första maj.
Stockholms Fria

Karneval för det nya Stockholm

2013 föddes en ny parad på första maj. Då vandrade årets mest karnevalslika tåg längs Hornsgatan tillsammans som Mayday Stockholm. Och vad bättre är – i år tågar Mayday igen.

Mayday var förra årets nykomling i den annars rätt traditionella floran av demonstrationer i Stockholms första majvärld. Då vandrade ett dansande och färgsprakande tåg från Mariatorget till Liljeholmen. Ungefär 1 500 personer deltog och det var definitivt fler än vad arrangörerna hade förväntat sig.

Nu händer det igen. Den första maj klockan tre samlas Mayday på Slottsbacken klockan tre för att måla plakat och ladda upp. Klockan fyra avgår paraden sedan mot Fatbursparken för picknick, tal och musik.

Stockholms Fria Tidning fick en mejlintervju med arrangörsgruppen bakom Mayday. De hoppas på en parad som väller över gatan. Målet är att visa att det är möjligt att ta plats i staden på ett sätt som inte hör vardagen till.

Det handlar delvis om att öppna första maj för fler människor.

– Första majfirandet har varit sig likt i många år, och alla identifierar sig inte med formen och uttrycket. Det finns en mångfald av politiska rörelser i staden idag som förtjänar en egen händelse att samlas och manifestera sig i, säger arrangörsgruppen.

– Men vi vill inte konkurrera med andra tåg, utan uppmuntrar att en går i flera.

Arrangörerna är en lös sammansättning av folk från olika utomparlamentariska grupper i Stockholm. Kanske kan Mayday ses som en naturlig del av de lokala nätverkens framväxt i staden under de senaste åren.

– Mayday riktar sig till alla som lever osäkra liv och är trötta på det. Vi med osäkra anställningar och prekära bostadssituationer. Vi som saknar papper, vi som lever under hot om fascistiskt våld. Vi som är trötta på att Stockholms utrymmen kommersialiseras och underkastas marknaden. Vi som drömmer om ett liv bortom konsumtion och lönearbete. För oss alla som känner att vi inte har någon makt över våra liv och områden, skriver arrangörsgruppen.

Varför ska man gå med just Mayday på torsdag?

– Kom och möt medkämpar du inte visste att du hade, känn hur vi tar utrymmen bortom vad du trodde var möjligt!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Läs på om klass inför första maj

Första maj

Syndikalistiskt forum håller fanan högt inför första maj. Här presenterar de läsningen som sätter dig i rätt stämning inför den stundande högtiden.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu