Festivalsommar i faggorna | Fria.Nu
  • Argentinske Chancha Via Circuito (Pedro Canale) blandar mexikansk och colombiansk cumbia med samplingar och folkmusik från Argentina och Bolivia. I juni kommer han till Clandestinofestivalen i Göteborg.
Fria Tidningen

Festivalsommar i faggorna

Fått smak på sommaren? Håll ut. Under maj och juni hålls en rad festivaler som bjuder på allt från amerikanska svarta pantrar till brasiliansk punk.

1 maj

• Speak your mind, Göteborg

Redan nästa torsdag blir det tjuvstart på festivalsommaren när Pantrarna för upprustning av förorten för tredje året i rad arrangerar ortens egen första maj-festival. Och det måste vara något alldeles extra. Förra sommaren fick de hit Dead Prez. I år kommer Brooklyn-rapparen Talib Kweli till lilla Angered – och det gör nog du också. Precis som Labyrint, Kartellen, Looptroop Rockers, Maktskiftet och Billy X Jennings från Svarta pantrarna.

7–10 maj

• Made festival, Umeå

Internationell scenkonst på Norrlandsoperan i Umeå. Med indiska sitarspelare, hypnotisk ökenblues och en nykomponerad version av Refuseds banbrytande platta Shape of punk to come verkar årets kulturhuvudstad faktiskt kunna bli något utöver det vanliga.

8–11 maj

• Tokalynga poesifestival, Ullared

Beatpoeter, slampoeter, arbetarpoeter och lyriker kommer till Teater Albatross unika poesifestival som bara rymmer ett mycket begränsat antal besökare. Gunnar Harding, Jenny Wrangborg, Leif Nylén, Bob Hansson, Ed Sanders och Amy Everhart är några av gästerna.

8–17 maj

• Tribunalenfestivalen, Stockholm

Teater Tribunalens årliga scenkonstfestival har förstås temat val (i bredare mening) och bjuder bland annat på föreställningen med den eggande titeln Honey Boo Boo is my greatest love and who the fuck are we? som verkar handla om – ja just det, kön och klass. Det blir också en föreställning från avgångseleverna i Tribunalens och Långholmens folkhögskolas utbildning Politisk scenkonst.

14–20 maj

• Göteborgs dans & teaterfestival, Göteborg

Ungersk scenkonst som tar avstånd från den nationalistiska regeringen. Den ekonomiska krisen i iscensatt form. Dödstango från Mali och ”ett samhällsmedvetet träningspass” av Miguel Gutierrez. Den 20-årsjubilerande festivalen äger rum under en vecka på bland annat Göteborgsoperan, Folkteatern, Atalante, Bengans, Pustervik och Lagerhuset.

14–17 maj

• Friktioner, Uppsala

Uppsala konstmuseum och SU-EN Butoh Company arrangerar en internationell performancekonstfestival med gäster från bland annat Japan, Israel, Nordirland, Ryssland och Finland. Ryssland och den konstnärliga friheten står i fokus. Bland annat hålls ett seminarium med Oleg Kulik som blev känd när han framträdde som en aggressiv hund.

28 maj–1 juni

• West Pride, Göteborg

En gratis hbtq-festival som arbetar för att sprida förändring med hjälp av glädje. I år är en av gästerna dj Katja Gustafsson, smygläsning av programmet sker dock först 2 maj på Yaki-da.

5–7 juni

• Clandestino festival, Göteborg

Undergrounduniversitetet Clandestino institut har ett fantastiskt nätverk och bjuder på revolutionerande programpunkter då och då under året, men höjdpunkten är ändå sommarens festival. I år spänner musiken från queer hiphop till digital cumbia med Chancha Via Circuito. Nass Makans egyptiska, sudanesiska och romska musik beskrivs som ”klangmässiga blandäktenskap”. Det blir helt säkert lika överraskande som det låter där på Stigberget i Göteborg.

6–7 juni

• Punx 44: Highvalley invasion, Stockholm

Högdalen invaderas av säkert ett tusen punks i början av juni och blir sig aldrig mera likt. Det återstår att se om det frihetliga kulturhuset Cyklopen står pall för Black Panda (Spanien), Anger Burning, Lars Adaktusson, Jenkem Warriors (Norge), Meinhof (Storbritannien) och flera andra band som bara ett fåtal hört talas om.

6–8 juni

• Baobab festival, Malmö

En mångkulturell festival där hela vinsten går till humanitära projekt – väl värt att stödja för den som har vägarna förbi. Bland annat har man byggt upp en skola i Guinea Conakry. Vilka artister som ställer upp gratis i år är ännu oklart.

13–15 juni

• Mossagårdsfestivalen, Veberöd

En ekologisk musik- och upplevelsefestival i Skåne som sedan 2008 erbjuder en udda blandning av exempelvis hyllade artister, ponnyridning, återvinningspyssel, stand up och biospa! Bland årets gäster märks The Arks förre gitarrist Martin Axén, Ebbot Lundberg (Soundtrack of our Lives) och operasångaren Rickard Söderberg.

27–28 juni

Punk Illegal, Alafors

Mer punk blir det i Alafors i utkanten av Göteborg. Förra året drog punken in över 16 000 kronor till nätverket Ingen människa är illegal. Med namn som brasilianska Renegades of Punk, brittiska The Restarts och svenska Dissekerad händer det säkert igen. För du kan knappast do it by yourself.

Annons

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Musikal på lantligt kulturhus

En nyskriven musikal med livemusik och professionella artister spelas nu på en gammal skola på den sörmländska landsbygden.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu