Brokig skara visar människors likheter | Fria.Nu
  • Den brokiga skaran som intar Folkteaterns scen med Lars Noréns Kliniken består av Kent Kri, Inger Järpedal, Andreas Scheffel, Anna Johansson, Kitty Molin, Jonas Blom Bokne, Jens Petersen, Edvin Löfgren, Matilda Jelse, Cecilia Hackzell, Bosse Carlsson, Sonny Andreasson och Jane Schager.
Göteborgs Fria

Brokig skara visar människors likheter

Samarbetet mellan Stadsmissionen, Folkteatern och Unga Folkteatern fortsätter med den tredje gemensamma uppsättningen Kliniken. De medverkandes skilda bakgrunder berikar föreställningen som är en titt in i samhället och en chans för teaterovana att upptäcka en ny värld.

Det sceniska samarbetet mellan Folkteatern, Unga Folkteatern och Stadsmissionen är inne på sitt tredje år och just nu spelas Lars Noréns Kliniken. Kim Lantz, som har stått för regin i de båda tidigare uppsättningarna Breaking the Waves och Happyland 1979, regisserar även denna gång men har fått förstärkning av Unga Folkteaterns Saga Björklund Jönsson.

På scen står tretton personer och det är en brokig skara. Skådespelarna kommer från både Unga Folkteatern och Stadsmissionen och har vitt skilda bakgrunder, berättar de båda regissörerna.

– Det är en stor del av projektet, att samla personer från väldigt olika håll, berättar Kim Lantz, som menar att det finns en styrka i olikheterna.

– Mötet mellan dessa människor blir väldigt speciellt, de hade förmodligen inte träffats annars, fortsätter han.

Föreställningen utspelas på en psykiatrisk klinik men Kim Lantz och Saga Björklund Jönsson säger att de personer vi ser på scen kan vara vilka som helst. Det är livsöden och människor som står i fokus, inte psykiska diagnoser.

– De råkar befinna sig just här. Den psykiatriska kliniken är en miljö, inte ett tema. Vi ger oss inte in i psykvårdsdebatten, de psykiska besvären är inte relevanta. Kliniken är bara en bra plats, säger Kim Lantz.

Hur lika, och även olika, vi människor är ser de som en poäng med föreställningen. Publiken ges en möjlighet att se in i en liten del av verkligheten och pjäsen följer inte en traditionell dramaturgisk kurva, det är bara ett skeende, just där och just då med just de människorna, berättar de båda regissörerna.

– Det är som ett tittskåp, vi ser en bit av verkligheten, säger Saga Björklund Jönsson.

Förutom att ett eventuellt överskott går till Stadsmissionens hjälpverksamhet innebär samarbetet att några av de medverkande tillhör de som besöker Stadsmissionen regelbundet, och dessutom får Stadsmissionen en tredjedel av biljetterna att dela ut gratis bland besökarna.

På Stadsmissionen har teatersamarbetet blivit en viktig del av verksamheten, berättar samordnare Lars-Erik Östebo.

– Vi är ju en organisation som vill hjälpa människor i utanförskap att hitta vägar och vägleda in i ett innanförskap igen, då har den här verksamheten blivit ett viktigt verktyg. Dels för att de medverkande får ett sammanhang, en gemenskap, en entusiasm och en plats där man kan växa som människa, och dels för att de som kanske inte brukar få ta del av kultur får en chans att göra det.

Efter starten för tre år sedan har det blivit mer än bara uppsättningar med Folkteatern, berättar han.

– Vi har en teatergrupp som har små uppträdanden ibland och de anordnar även underhållningskvällar.

Just nu är det dock fullt fokus på Kliniken. Föreställningen spelas på Folkteatern fram till 3 maj.

Annons

Rekommenderade artiklar

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu