Lägre tröskel till konst under rundorna | Fria.Nu
  • Konstrikets konstrunda bjuder på en bred blandning. Medsols från vänster: Danaxel Lindberg, Guje Palm, Maria C Bernardsson och Kristina Ödling.
Göteborgs Fria

Lägre tröskel till konst under rundorna

Konstrundornas variation och folklighet öppnar upp för en bredare målgrupp.

Konst kan ofta uppfattas som något finkulturellt och vernissager kanske kopplas samman med champagne och snittar. Men under påskens konstrundor öppnar många konstnärer upp sina hem och ateljéer och erbjuder en inblick i sin vardag.

– Det är ett väldigt öppet evenemang där man inte behöver fundera på hur man ska bete sig, som det kanske kan kännas på ett galleri eller ett museum. Det finns inga koder man behöver ta hänsyn till utan det är väldigt låga trösklar, säger Tintin Hallding som är ordförande för föreningen Konstvandringen Södra Bohuslän.

De arrangerar i år sin 16:e konstrunda och hoppas på någonstans mellan 20 000 och 25 000 besökare som tar sig runt mellan de olika konstnärerna på bland annat Tjörn och Orust.

Att det handlar just om att komma till konstnärers verkstäder, och inte till ett galleri, tror Tintin Hallding är en viktig del i varför konstrundor ses som mer folkliga. Föreningen Konstvandringen jobbar hårt med att enbart ha med konstnärer som har möjlighet att bjuda in folk till hemmet eller till ateljén.

– En stor del är att få se konstnärernas arbetsmiljö. Men det handlar förstås också om att göra konst som engagerar. Så kul är det inte att se arbetsmiljön om man inte är intresserad av konsten.

Någon särskild målgrupp tycker Tintin Hallding är svår att urskilja.

– Det som är det mest speciella är att det är så blandat med besökare. Det är olika samhällsklasser, olika intressen och olika åldrar.

De som är underrepresenterade är den yngre målgruppen, mellan 15 och 40 år ungefär enligt Tintin Hallding. Detta håller också Guje Palm med om, som är ordförande för föreningen Konstriket som har en konstrunda i kranskommunerna kring Göteborg.

– Jag tror delvis att det beror på att det krävs bil för att ta sig runt mellan konstnärerna. Det är skillnad mot när det är mer centralt, då går folk runt med barnvagn.

Som exempel lyfter hon fram konstrundan i Majorna som gick av stapeln förra helgen.

Men förutom att det är fler äldre som kommer på konstrundorna, håller Guje Palm med om att det är en folklig företeelse som öppnar upp konsten för fler.

– Att gå på vernissage och gallerier blir lite mer finkultur, man får champagne och fina inbjudningar. Även om det inte är så på alla vernissager tror jag att många tänker så, säger hon.

– Själv har jag det hemma i min källare där min keramikverkstad är, folk får ta det som det är.

Konstrikets konstrunda är relativt ny, detta blir tredje året den arrangeras. Men Guje Palm säger att det nu börjar märkas att folk känner till den och de hoppas på några tusen besökare i år. Genom bland annat sociala medier hoppas de att även fler unga ska få upp ögonen för evenemanget.

– Rundorna kan öppna upp för folk som ser att det inte är så himla tjusigt, det är ju ingenting tjusigt med konst. Alla är välkomna och det krävs inga speciella inbjudningslistor.

En ytterligare aspekt som kan vara bidragande till det stora intresset för konstrundorna är att det oftast finns en bredd av olika former av konst. Tavlor och målningar som kanske är det som de flesta förknippar med ordet konst blandas upp med keramik, guld- och silversmide, broderier och glas.

– Det är väldigt blandat vad man vill gå och titta på. Vi vill ha en bredd, från det väldigt svårtillgängliga till det väldigt lättillgängliga. Det ska finnas något för alla, säger Tintin Hallding.

Fakta: 

Konstriket

Var 58 konstnärer deltar i Alingsås, Härryda, Lerum, Mölndal och Partille

När Fre–sön 18–20 april, kl 12–17

Mer information www.konstriket.se

Övrigt På Partille Herrgård finns en samlingsutställning med alla deltagande konstnärer. Vernissage torsdag kl 18–20.

Konstvandringen

Var 45 konstnärer deltar i Kungälv, Stenungssund, Tjörn, Orust och Uddevalla
När Fre–sön 18–20 april, fre & sön kl 11–18, lör kl 11–16
Mer information www.konstvandringen.se

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Samtalskonst om arbetsfrågan

Konstnären Frida Klingberg anställer för en kväll fyra arbetslösa personer för ett samtal – i en bastu.

Fria Tidningen

”Det jag gör i ateljén är politiskt”

Konstnär, psykolog och engagerad i flera frivilligorganisationer. Anna Olsson är en mångsidig textilkonstnär som väver in politik i sin konst och sin konst i politiken.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu