• Under valkampanjen har Ashish Khetan ett späckat program med inbokade möten och besök från tidig morgon till sen kväll.
  • Sudha Baweja och Digant Raj Kapoor är två av tiotusentals volontärer som kämpar för att nå ut med Aam Aadmi-partiets budskap.
Fria Tidningen

”Vi vill ändra Indiens politik från grunden”

Förra året kom det nystartade partiet Aam Aadmi till makten i New Delhi efter att ha lyft frågan om den utbredda korruptionen i Indien. I det pågående parlamentsvalet ses partiet som den största utmanaren till det sittande Kongresspartiet samt förhandsfavoriten BJP.

– Även om vi inte bildar regering efter valet har vi ändå lyckats få upp våra huvudfrågor på den politiska dagordningen, vilket är en framgång i sig, säger Ashish Khetan, Aam Aadmi-partiets förstanamn i New Delhi.

Klockan börjar närma sig tio i södra New Delhi. Ashish Khetan har redan hunnit med ett antal kampanjbesök under morgonen och verkar fylld av energi. Med bestämda steg styr han sitt följe mot nästa plats på listan, en lokal organisation som stöttar hemlösa i stadens utkanter. Iklädda sina karakteristiska vita hattar ropar partivännerna ut sina kampbudskap samtidigt som de knyter näven i luften. Tillropen får önskad effekt då nyfikna åhörare i alla åldrar strömmar till.

Ashish Khetan håller ett koncentrerat och engagerat tal. Han lovar att Aam Aadmi-partiet ska stå på de svagas sida och bekämpa korruption och ökade klyftor i landet. När applåderna dött ut ser han nöjd ut.

– Korruption ligger till grund för Indiens största problem. Om vi bara kan dra upp roten till det onda så kommer många andra problem lösas av sig själva, säger Ashish Khetan under en kortare tepaus.

Han förklarar att Indien, 67 år efter sin självständighet, fortfarande kämpar för att bli den sekulära och demokratiska stat som den säger sig vara.

– Vi måste gå tillbaks till grunden och rätta till stöttestenarna. Det går inte att bygga ett stort välmående hus om grunden är sned och vind, förklarar han.

Innan Ashish Khetan slog in på den politiska banan var han en hyllad journalist med många korruptionsavslöjanden på sitt CV. Det var dessa avslöjanden tillsammans med ett obefläckat rykte som en skicklig grävande journalist som gav honom en biljett in i politiken.

– Jag attraherades av Aam Aadmi-partiets syn på politik. Här kan vem som helst bli politiker, utan att behöva tillhöra rätt politikerfamilj där posterna går i arv, vilket är fallet bland de andra partierna. Det finns helt enkelt inget annat parti jag hade kunnat gå med i, säger han.

Våren 2011 riktades världens strålkastare mot New Delhi och antikorruptionsaktivisten Anna Hazare. Han inledde en fasta till döds för att få igenom en ny lag mot korruption, vilket blev startskottet för en lång och utbredd folkrörelse mot maktmissbruk. Ur denna folkrörelse föddes Aam Aadmi-partiet i november 2012. Advokaten Arvind Kejriwal, som under lång tid engagerat sig för mänskliga rättigheter och en renare politik, blev dess första partiledare.

Förutom korruption och maktmissbruk fokuserar partiet på frågor som berör social rättvisa, minskade klyftor, kvinnors rättigheter och ett minskat inflytande från utländska företag. Partiet hämtar främst röster från unga och kvinnor i städerna, men även bland daliter, sikher och muslimer är partiet populärt.

Kritiker lyfter ofta fram att Aam Aadmi saknar en tydlig ideologisk grund, och det höjs ett varningens finger för att det lätt kan leda till populistisk politik. Ett annat problem är att partiet hittills varit väldigt New Delhi-centrerat.

– Vi är ett ungt parti och vi var tvungna att skaffa en nationell profil efter vinsten i New Delhi, vilket tar tid. Många fattiga på landsbygden känner inte till Aam Aadmi ännu, så vi för en kamp mot klockan för att nå ut med vårt budskap i tid, säger Ashish Khetan.

Även om utfallet i valet fortfarande är ovisst hänger ett maktskifte i luften. Kongresspartiet, som suttit i två mandatperioder, ser ut att tappa rejält mot huvudmotståndaren BJP. Kongresspartiet anklagas bland annat för handlingsförlamning och korruption, och Indiens nuvarande tillväxt på knappt fem procent anses inte vara tillräckligt för ett fattigt land med en snabbt växande befolkning. 43-åriga Rahul Gandhi, partiets frontperson i valet, har dessutom misslyckats med att skapa ett förtroende bland folket.

BJP:s premiärministerkandidat Narendra Modi har däremot vind i seglen. Han kan peka på en stark ekonomisk utveckling i delstaten Gujarat där han varit chefsminister i tolv år. Kritiker menar dock att han riskerar att splittra nationen då hans hindunationalistiska politik förstärker motsättningar mellan hinduer och muslimer.

I slutändan kommer det att handla om hur Kongresspartiet och BJP lyckas komma överens med de många mäktiga regionala partierna runt om i landet.

Opinionsmätningar visar att Aam Aadmi-partiet har en bra chans att vinna i Delhi, Haryana, Punjab och Chandigarh. Dessutom har partiet goda möjligheter att nå 5–10 procent i många delstater.

– Vi vill vara ett långsiktigt alternativ och förändra politiken i grunden. Även om inte valet blir en framgång kommer vi fortsätta på samma väg, säger Ashish Khetan.

I centrala Delhi, vid Connought Place, har Aam Aadmi-partiet sitt New Delhi kontor. Stämningen är uppsluppen bland de många och mestadels unga volontärerna. Medan Kongresspartiet och BJP betalar de flesta som hjälper till i valrörelsen så lever Aam Aadmi på frivilliga insatser.

– Jag attraherades av att partiet föregår med gott exempel genom att skapa en väldigt transparent och öppen partistruktur. Det är många, framför allt unga, som tröttnat på den politiska och ekonomiska eliten och det korrupta system de byggt upp tillsammans, säger Sudha Baweja, en av tiotusentals volontärer som jobbar för Aam Aadmi-partiet.

Hon menar att det inte är så viktigt hur det går i valet, utan poängterar att det viktiga är att fokus i den politiska debatten ligger kvar på rätt frågor.

– Att Narendra Modi numera lyfter fram kampen mot korruption på sina valaffischer visar att vi har vunnit delsegrar, säger hon triumferande.

Sudha Baweja berättar att hon tidigare röstat på Kongresspartiet, men att hon numera ser Aam Aadmi som ett mer trovärdigt alternativ.

– Det ett parti som på allvar vill rätta till problemen i landet, och som bryr sig om vanligt folk. Det ger mig hopp om ett nytt och mer rättvist Indien.

Fakta: 

Världens största demokrati

Indien går till val vart femte år. Det indiska parlamentsvalet avgörs i nio etapper mellan 7 april och 12 maj. 16 maj presenteras valresultatet.

814 miljoner indier har rösträtt varav ungefär 150 miljoner är förstagångsväljare. 2009 var valdeltagandet 58 procent.

543 platser till underhuset Lok Sabha ska tillsättas. Indien är indelat i enmansvalkretsar. Systemet påminner om det brittiska systemet, där lokala kandidater ställs mot varandra och segraren representerar valkretsen.

I dag har Kongresspartiet (INC) 38 procent av stolarna i Lokh Sabha, Nationaldemokraterna (BJP) 21 procent, Kommunistiska partiet (CPI) 5 procent, Socialistpartiet 4 procent och BSP 4 procent. Övriga delas mellan en mängd småpartier.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu