Gemensamt tak kan skapa nya samarbeten | Fria.Nu
  • Sofie Alnäs och Emma Nilsson är två av initiativtagarna bakom den nystartade samarbetesplatsen Kompani 415 i Kviberg.
  • Även delar av tomten ingår i hyran och Kompani har funderingar på att starta en odling utanför.
Göteborgs Fria

Gemensamt tak kan skapa nya samarbeten

I huset samsas nu kreativt, socialt och kulturellt inriktade verksamheter.

– Det är många inom de här arbetsområdena som inte har något fast arbetsplats. Tanken är att de kan samlas här och få ett utbyte av varandra, säger Emma Nilsson som är en av organisatörerna bakom Kompani 415.

I februari flyttade de första hyresgästerna in sin verksamhet i det stora gula trähuset på Kvibergs gamla regemente. Nu är alla enskilda rum uthyrda, medan några kontorsplatser och en tänkt ateljé fortfarande står tomma, och blandningen är stor.

– Alla är inom samma sfär men olika områden, och vi hoppas att man kan hitta nya spännande samarbeten genom det, säger Sofie Alnäs som också är engagerad i Kompani.

Men resan började långt innan februari, rättare sagt på Kulturprogrammet vid Göteborgs Universitet där de sju som nu står bakom Kompani gick i samma klass och var engagerade i kulturföreningen Avant. På jakt efter ett rum till Avant fick de höra att stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg ville skapa en kreativ samarbetesplats i området och att de sökte någon som ville driva det. Under en kurs med uppgift att jobba med ett projekt gjorde de sin ansökan till stadsdelen. I september blev det klart att de fick hyra huset och hösten och vintern har präglats av hårt arbete.

– Det har varit mycket grejer som inte har med kultur att göra som att beräkna hur mycket sopor vi kommer att slänga och hur mycket el vi kommer att göra av med, säger Emma Nilsson.

– Nu känns det kul när vi har kommit igång och får hålla på med det vi vill göra, säger Sofie Alnäs.

En annan del av arbetet har varit att hitta, och välja ut, de hyresgäster som ska fylla upp det stora huset. En hel del kom med från kontakten med stadsdelsförvaltningen, medan andra själva har hört av sig.

– Vi har varit ganska noga med hur vi väljer hyresgäster så att vi inte bara skapar en homogen grupp, säger Emma Nilsson.

Att det blev i Kviberg verksamheten hamnade var ganska mycket en slump, men båda är glada över att det blev just Nordost.

– Det är kul att det inte är i Centrum eller Majorna. Nordöstra Göteborg är ett spännande område där det händer mycket just nu, säger Sofie Alnäs.

Men Kompani har också haft sina motgångar under arbetets gång. Föreningen får inget ekonomiskt stöd utifrån så hela hyran måste täckas av hyresgästerna och inom Kompani jobbar alla än så länge ideellt. I nuläget klarar de sig, men de jobbar långsiktigt och vill vara säkra på att hyran kan betalas om två år också. Därför söker de pengar från flera olika håll.

– Idén är att hyrorna ska vara låga så att också föreningar som inte har lika mycket pengar ska ha någonstans att vara, säger Emma Nilsson.

Och det finns ett flertal olika alternativ i huset. Bland de udda möblerna i ”open space”-delen går det att hyra in sig för en garanterad plats mellan åtta och fem. I källaren finns förutom ett större öppet mötesrum flera mindre rum och bakom en av de stängda dörrarna hörs musik från en studio. Mitt emot öppnas dörren till något som liknar en verkstad där en halvfärdig cykel av bambu skymtas.

Främst är huset en plats för olika typer av kulturarbetare att verka, men Emma Nilsson tror att också den utåtriktade verksamheten kommer att byggas på. Redan nu hyr bland annat en dansklass in sig i den stora salen en dag i veckan. I mitten av maj väntar dessutom öppet hus för allmänheten och invigningsfest av lokalerna. Och i dag, lördag, är första gången i de nya lokalerna för ett av Kompanis egna projekt: ”På vagnen”. Konceptet bygger på det populära tv-programmet ”På spåret”, men filmerna som visas är från spårvagn istället för tåg och det som efterfrågas är hållplatser runt om i Göteborg.

Fler projekt är på gång framöver, men är ännu något oklara, och Kompani vill ta ett år i taget.

– Vi är medvetna om att det kommer att ta lång tid, och vi är också beroende av ekonomiska medel för att det ska fungera, säger Sofie Alnäs.

– Förhoppningen är att det ska bli en levande plats och att folk faktiskt ska ta sig hit från andra delar av staden för att det händer grejer, säger Emma Nilsson.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu