• Tünde Fritzson-Bajdor har arrangerat klädbytardagar i Uppsala i tre år. Hon anser att det behövs nya affärsmodeller för återbruk i Sverige.
  • I Gävle byter man inte bara kläder, utan även prylar och plantor den 5 april. Denise Fahlander håller upp affischen för Stora Klädbytardagen. Foto: Elisabeth Knagg
Landets Fria

Nu är det dags att byta kläder

Lördagen den 5 april är det stora klädbytardagen. Förra året medverkade 11 000 personer. I år förväntas ännu fler byta kläder med varandra på över 100 olika klädbytarevenemang.

– Ett mål är att 15 000 personer ska vara med i år. Vi hoppas så klart också på att fler plagg kommer att byta ägare. 38 000 hade varit ett bra resultat, säger Jessica Andreason som är koordinator för Stora klädbytardagen på Naturskyddsföreningen.

Det finns flera orsaker till att folk vill byta kläder. Enligt de enkäter som Naturskyddsföreningen gjort, där folk får motivera varför de är med, säger många att de tycker att det är roligt att gamla saker kan komma någon annan till glädje och att man sparar miljön.

– Det är kul när en 17-åring tar den där gamla kappan som man själv tyckte var lite tråkig. Det är attraktivt för många att kunna skapa sin egen stil och hitta retrofynd. Vi ser det mycket som en utbildande aktivitet för unga. Ett sätt att visa att man inte måste handla i butikerna hela tiden, förklarar Jessica Andreason.

I fjol bytte inte mindre än 36 000 plagg ägare under klädbytardagen. Besparingen för miljön blev cirka 24 ton kemikalier, 135 ton koldioxid och 90 000 kubikmeter vatten.

– I år har vi många nya orter som är med. Det blir första gången som Halmstad medverkar i det nationella evenemanget. Övertorneå kommer också att vara med, vilket blir Sveriges nordligaste klädbytardag.

På många ställen ökar antalet arrangemang. Skåne och Västra Sverige sticker ut, men Västerbotten har fem klädbytardagar och Norrbotten tre. I Dalarna minskar dock antalet evenemang.

Naturskyddsföreningen har tagit fram en manual för dem som vill arrangera klädbytardagar. Målgruppen är kvinnor mellan 16 och 55 år, men vill man rikta sig mot en annan grupp, kan man som arrangör bestämma själv. På vissa platser, som i Karlstad, byter man enbart barnkläder, i Trosa tar man inte emot skor och i Falun finns en särskild vintage-avdelning, även om även moderna kläder kan bytas där.

– Vi försöker skapa ett nationellt koncept, men det är inte heller så att vi vill tvinga de lokala arrangörerna att göra på ett visst sätt, förklarar Jessica Andreason.

På de flesta ställen är det fem plagg som gäller, men i Mora får man lämna in hur många plagg man vill, men man får max tio bytesbiljetter. De flesta ställen serverar fika och på många platser blir det olika former av underhållning. I Edsbyn blir det frågesport om kläder, i Borås blir det brunch och musikunderhållning och i Halmstad spelar en trubadur under klädbytardagen.

I Uppsala blir det inte mindre än tre olika klädbytardagar. Tünde Fritzson-Bajdor är en av arrangörerna av bytet på gallerian Kvarnen. Det finns många anledningar till att just Uppsala har så stort intresse för klädbytardagar.

– Jag har inte gjort någon marknadsundersökning om detta, men det finns många teorier. Vi har ju många studenter här i Uppsala, men det är också många som studerar vetenskapliga och miljörelaterade ämnen, så det kan vara så att det finns en hög medvetenhet i Uppsala. Men det kan också vara för att folk i Uppsala inte har så mycket pengar, eller helt enkelt prioriterar annorlunda när de spenderar sina pengar och gärna använder second hand.

Själv har Tünde Fritzson-Bajdor en mastersutbildning inom hållbar utveckling och är engagerad inte bara under klädbytardagen, utan året runt. Hon har varit med och arrangerat klädbytardagen tre gånger.

– Jag vill se förändring i samhället, och jag tycker inte att jag gör det i tillräckligt stor utsträckning, så det känns bra att ta tag i någonting praktiskt själv. Sverige har en hög miljöstatus, men man ser inte det avspeglat i klädindustrin här. Det behövs nya affärsmodeller för återbruk. I England och Tyskland är man mycket längre framme. Det ligger inte i de kommersiella tillverkningsföretagens intresse att sänka konsumtionen, säger hon.

I Gävle är det inte bara kläder man byter, utan även prylar och plantor. Där sker klädbytardagen på kulturhuset Lätting med inlämning klockan 11 och byte från klockan 12. Det går också att lämna in kläder på fredagen.

– Vi satsar på en klädbytardag med både kläder, prylar och plantor. Vi har gjort det tidigare och det är väldigt uppskattat. Folk kommer med allt från jordglober till ullkardor, berättar Denise Fahlander, som är med i arrangörsteamet i Gävle.

Under arrangemanget i Gävle passar man på att upplysa om kemikalier i vardagen. Bland annat kommer Helena Havela att hålla föredrag om schampo och kroppsvård. Det visas också filmer om kläder och textilanvändning. I Gävle har man arrangerat klädbytardagar sedan Naturskyddsföreningen lanserade den nationella klädbytardagen för fyra år sedan, men man håller sig inte till en gång om året.

– Vi har haft byta-grejor-dagar på vintern också. I fjol var det den 1 december, som ett julklappsevenemang, där man kunde byta till sig second hand-saker att ge bort till jul, säger Denise Fahlander.

Utöver klädbytardagen blir det också odlingsaktiviteter för stora och små, under rubriken ”kan man odla popcorn?”.

– Det viktigaste är att alla har roligt. Vi vill att klädbytardagen ska vara lustfylld och full av nyfikenhet.

Fakta: 

Här byter du kläder!

Stora klädbytardagen arrangeras den 5 april på nedanstående orter (om inte annat datum anges)

Ale

Aneby (7 april)

Arvika

Askersund

Borås

Edsbyn

Eksjö

Eskilstuna

Eslöv

Falköping (4 april)

Falun

Floda

Gnesta

Gustavsberg

Gävle

Göteborg

Halmstad

Heby (12 april)

Helsingborg (12 april)

Hylte

Hässleholm

Nacka

Karlskoga

Karlstad

Katrineholm

Klippan

Kristianstad (12 april)

Kumla

Kungälv

Köping

Lessebo

Lindesberg

Ljungby

Lund

Lycksele (12 april)

Lysekil (12 april)

Löftadalen

Malmö

Mora

Mullhyttan

Mölndal

Mönsterås

Norrköping

Nyköping

Nödinge

Orsa

Piteå (17 maj)

Robertsfors

Romakloster

Skellefteå

Bengtsfors

Skutskär

Sollentuna

Staffanstorp

Stockholm

Strängnäs

Stöllet

Sunderby (21 maj)

Södertälje

Tingsryd

Tjörn (21 maj)

Trollhättan

Trosa

Tryde

Tyresö

Täby

Tärna

Uppsala

Vilhelmina

Vindeln

Vänersborg

Vännäs

Värnamo

Växjö

Åkarp

Åre

Älmhult

Ängelholm

Öckerö

Örebro

Örkelljunga

Örnsköldsvik (4 april)

Östersund

Övertorneå

För mer detaljerad information se www.naturskyddsforeningen.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu