• Skärmdump från Öresundstågsbloggen. ”Jag tror att det behövs en strejk för att allmänheten ska få upp ögonen för vad som håller på att hända med järnvägen”, säger den anställda på Veolia som ligger bakom bloggen.
Skånes Fria

Anställda på Veolia sjukskrev sig i protest

Personal på Öresundstågen sjukskrev sig nyligen i protest mot att 252 anställda varslats, enligt flera källor. Men Veolia-transport tillbakavisar uppgifterna.

­– Det har gått långt när folk gör sådana här saker, då har man behandlat personalen illa, säger den Veoliaanställda som ligger bakom Öresundstågsbloggen där anställda regelbundet skriver om situationen och arbetsmiljön på tågen.

Bakgrunden till massjukskrivningen är att Veolia transport vill säga upp 252 anställda som sedan kan komma att erbjudas deltid. Ett varsel som kom strax efter att företaget vunnit en ny upphandling efter att ha lagt det billigaste anbudet på att köra tågen.

– Vi har för många anställda och måste anpassa vår verksamhet till ett nytt avtal som börjar gälla i december. I dag har vi helt andra villkor, säger Mikael Danielsson, pressansvarig för Veolia transport.

Men missnöjet är stort bland fackföreningar och anställda. Sekos utgångspunkt i de förhandlingar som nu pågår är att ingen ska få sin heltidsanställning omvandlad till deltid - annars hotar strejk. Och på tågen har det växande missnöjet redan resulterat i en protestaktion, enligt den anställda på Veolia som ligger bakom Öresundstågsbloggen. Nyligen sjukskrev sig ett okänt antal anställda i en samordnad aktion. Något som flera anonyma skribenter på bloggen också nämner. Anledningen var att visa sitt missnöje men också för att värna om säkerheten, enligt den anställda på Veolia.

– Behandlar man personalen illa går det ut över säkerheten. Man har ingen energi eller vilja. Jobbar man på en farlig arbetsplats kan det resultera i att folk råkar ut för olyckor som inte skulle behöva hända.

Men Mikael Danielsson tillbakavisar uppgifterna och säger att företaget inte märkt av någon samordnad sjukskrivning.

– Det har funnits uppgifter om att det skulle förekomma en vild strejk och aktion men det är inget som vi har nåtts utav.

Enligt anställda på Veolia fick företaget ställa in en kurs och kalla in administrativ personal till tågen. Att det inte gått att uppskatta hur många som var med under den samordnade sjukskrivningen beror på att företaget inte skickat ut meddelanden via telefon om sjukvakanser, något som normalt görs i samband med en sjukskrivning, säger hen.

– Jag brukar få mail om lediga pass direkt men mobilen var tyst hela dagen.

Fakta: 

Förhandlingar mellan Almega och Seko kommer att pågå under april månad.

Enligt Seko kan konfliktåtgärder träda i kraft tidigast den 1 juni.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Vi måste prata om sårbarhet”

Killar behandlas som ekar. Självständiga och starka. Men utan känslor. Det säger Kristianstadsbon Genc Uka som arbetar med att få killar i skolan och föreningslivet att bli ”mer” än det stereotypa mansidealet.

Skånes Fria

Machoideal bakom våld

Kritiken mot supporterkulturen har varit massiv efter dödsmisshandeln i Helsingborg. På Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (Mucf) pekar experter på maskulinitetsnormer som orsaken till våldet.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu