Bilder som går riktigt nära | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Bilder som går riktigt nära

Bildkonstnären Simon Berg ställer ut sina närgångna fotografier i utställningen Materians motstånd på Galleri Mors mössa från och med lördag.

Vad inspirerar dig i ditt konstnärskap?

– För mycket tid och för få intryck. Efter en stund vaknar allting till liv omkring en, jag hittar saker, former och material, som jag inte såg där förut. Jag har en förkärlek för nästan allt som är kladdigt och jag fascineras av olika material, när det mjuka organiska möter det hårda och omänskliga till exempel.

Dina motiv är ofta väldiga närbilder, vad är det som lockar med det?

– Går man tillräckligt nära upplöses den egna bilden man har av något. Det som på håll ser ut som en fot förvandlas plötsligt till mjuk hud och hårda naglar. Allting blir sina mindre beståndsdelar, det jag först avfärdar som ett golv blir istället struktur och träflisor, inte helt annorlunda de strukturer vi kan se i vår egen hud, eller i en nagel.

Vad hoppas du att besökarna ska uppleva på din utställning?

– Det är så individuellt det där. Det är för mycket begärt att kräva att besökarna ska fascineras och beröras av samma saker som jag själv. Det fungerar ju inte så. Jag får hoppas på att det finns någon där som tänker ungefär som jag och att resten kan få ut sin egen upplevelse av utställningen.

Fakta: 

Simon Berg, född 1983 i Boden, är utbildad vid Högskolan för Fotografi. Hans närgångna stillebenbilder har tidigare kunnat ses på Kulturens hus, Göteborgs Konsthall och Hasselblad Center.

Vernissage för Materians motstånd är den 5 april 12–16 på Galleri Mors Mössa, Husargatan 11.

Annons

Rekommenderade artiklar

Porträttmästare prisas

Årets Hasselbladpris tilldelas fotografen Rineke Dijkstra. En porträttfotograf utöver det vanliga.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu