”Problemet är vissa är fattiga – inte att andra känner obehag” | Fria.Nu
  • Edda Manga
    Edda Manga.
Göteborgs Fria

”Problemet är vissa är fattiga – inte att andra känner obehag”

Många protesterade mot Hemköpchefens agerande mot en kvinna som bad om pengar. Nu har Hemköp bett om ursäkt. Initiativtagaren till protesterna, Edda Manga, berättar om engagemanget, aktivisternas kluvenhet inför ursäkten och om att fel frågor ställs i samhällsdebatten.

Nu har det snart gått tre veckor sedan ungefär 200 personer samlades utanför Hemköp Stigbergstorget i protest mot chefens agerande mot Vanessa, som nu blivit rikskänd. Det dröjde tio dagar från den aktuella händelsen till att Hemköp den 21 mars gick ut med en offentlig ursäkt. Men innebär det att kampanjen är i hamn? Aktivisterna, som deltagit i protesterna genom att demonstrera och utföra en bojkott, är oense.

– Jag själv välkomnar ursäkten. Jag tycker att det är bra att de har pratat direkt med Vanessa och att de är tydliga med att de står för allas lika värde, säger Edda Manga, initiativtagare till kampanjen och till vardags aktivist och forskare i idé- och lärdomshistoria på Uppsala universitet.

Hon har diskuterat med andra aktivister som hade önskat att Hemköp tog till hårdare åtgärder, till exempel att de avskedade chefen.

– Andra tycker att det är bra att de ber om ursäkt men att historieskrivningen inte är tillfredsställande när de kallar det för misstag. För deras del är det etablerat att butikschefen försökt köra iväg en tiggare och dessutom har kastat vatten på henne. De menar att Hemköp nu skyddar hans historieskrivning. Många är kunder hos affären men känner sig inte trygga att börja handla där igen, berättar Edda Manga.

Själv är hon dock inte så intresserad av Hemköps agerande kring den enskilda chefen.

– För min del är det viktiga den stora frågan om hur tiggare ska behandlas i vårt samhälle. Jag var med i Studio 1 (Sveriges Radio, P1, reds. anm) och hörde näringsidkare som ojade sig över att det finns tiggare nu för tiden och hur obehagligt det är att de existerar. Det är inte ett rimligt sätt att diskutera den här frågan. Vi måste komma ihåg vilka som är våra grundläggande värderingar.

I samhällsdebatten diskuteras helt fel frågor, menar hon.

– Sättet att framställa frågan ”är det ett problem med tiggeri”, ja det är ett stort problem. Det är ett problem med nedmonteringen av välfärdsstaten, med diskriminering i Europa och inte minst stor fattigdom. Det är ett problem att människor är så fattiga att de måste tigga.

– Problemet är däremot inte att andra människor får obehagskänslor. Det är inte ett rimligt sätt att framställa problemet över huvud taget, säger Edda Manga.

Kampanjen ”Protest mot Hemköp i Stigbergstorget” är nu avslutad. Men många engagerar sig i mänskliga rättigheter på olika sätt och aktivisterna är redo om något nytt skulle hända, enligt Edda Manga.

– Det är många tiggare i vårt land som lider av trakasserier utan att någon skyddar dem. Jag tycker det var väldigt glädjande att så många människor på så kort varsel solidariserade sig med en person i en utsatt position.

Fakta: 

Hemköps ursäkt

”Hemköp vill på alla sätt beklaga att Vanessa Ileva blivit blöt i samband med att butikschefen på Stigbergstorget tvättat fönster på ett oaktsamt sätt. Företagets kommunikationschef har därför tillsammans med en översättare träffat Vanessa för att själva ta del av hennes upplevelse och framföra en ursäkt från Hemköp.

Hemköp understryker att hela företagets verksamhet bygger på respekt och alla människors lika värde.”

Källa: Pressmeddelande 21 mars

Fokusfrågor

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

Göteborgs Fria
Maria Nobel, kommunikationschef på Hemköp.

Få svar från Hemköp

Oklart om butikschef på Stigbergstorget får vara kvar efter uppgifter om att ha blött ner en person.

Göteborgs Fria

Vill att fler protesterar mot avvisning

Natten mot onsdag väntas ett flertal personer utvisas från Sverige till Afghanistan. Genom en offentlig sida på Facebook uppmanar nu nätverket Aktion mot deportation till protester i Kållered.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu