Sökte jobb på Café Göteborg – ombads provjobba gratis | Fria.Nu
  • Mathias Westbrand Emilsson blev ombedd att provjobba gratis.
Fria Tidningen

Sökte jobb på Café Göteborg – ombads provjobba gratis

Mathias Westbrand Emilsson, 20 år, sökte jobb på Café Göteborg i Umeå och blev ombedd att provjobba gratis.

Berätta, vad hände?

– Jag gick in på Café Göteborg för att söka jobb i mitten av februari och i söndags fick jag ett sms från dem där de välkomnade mig att provjobba, men utan betalning. Eftersom de har kollektivavtal så svarade jag att det är avtalsbrott att arbeta gratis men då fick jag ett svar från dem där de hånade mig och önskade mig lycka till med att hitta ett sommarjobb. Jag blev skitförbannad och ringde media för att lyfta fram hur de behandlar unga som söker jobb.

Vad blev reaktionerna?

– Det har plockats upp väldigt brett, Sveriges radio och Folkbladet har rapporterat om det. Hotellrevyn, som är restaurangbranschens tidning, har också gjort en intervju och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt har uppmärksammat det på Facebook, viket var roligt.

Har du fått någon reaktion från Café Göteborg?

– De har sagt att det rör sig om ett missförstånd och att det bara handlat om en vanlig arbetsintervju. Men efter att jag publicerade vår sms-konversation på facebook är det ganska tydligt att de ljuger. Jag har fått massor av meddelanden från folk som varit med om samma sak och flera personer har också sagt att de blivit illa behandlade av just Café Göteborg.

Vad tycker du om att företag ber arbetssökande att provjobba gratis?

– Det är väldigt illa. Jobbet ska alltid ge ersättning enligt lag. Om ett företag vill testa hur bra någon är innan de anställer personen kan de använda sig av provanställning. Jag hoppas att det här kan leda till att företag inser att det inte är okej att inte följa kollektivavtalen och att unga som söker jobb vågar säga nej om de får sådana här förslag.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Personalen blev ”kränkt”

Chefen för hotell Sheraton i Stockholm ska ha ringt upp Diana Nyman och sagt att personalen blivit kränkt.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu