• Pantrarna har länge kämpat för att få en fritidsgård för äldre ungdomar i Biskopsgården. Här en demonstration från mars 2011. Arikvbild: Elin Schwartz
Göteborgs Fria

Missnöje med nya fritidsgården

Pantrarna – för upprustning av förorten har kämpat för att få en fritidsgård för äldre ungdomar i Biskopsgården sedan de startade upp för drygt tre år sedan. Förra fredagen invigdes den nya verksamheten, men det har inte blivit som Pantrarna tänkte sig.

Aftab Sakineh Soltani är talesperson för Pantrarna och hon är framför allt besviken på hur lång tid det har tagit – och att fritidsgårdarna som fanns i Biskopsgården tidigare över huvud taget lades ner.

– Man kan aldrig bortförklara den tid det har tagit och vad som har hänt. Unga människor har blivit dödade, de kanske inte hade varit på den platsen om det funnits en fritidsgård.

Att det har tagit tid för fritidsgården att öppna säger Filip Plan, enhetschef för fritid på Västra Hisingen, beror på att ungdomar har fått vara med och utforma lokalerna och verksamheten. Möbler har beställts, larm har installerats och brandsäkerheten har gåtts igenom.

– Folk vill skynda jättefort, men vi kan inte låta ungdomar vara på en byggarbetsplats.

Under Pantrarnas kamp för en fritidsgård för äldre ungdomar i Biskopsgården, var deras tanke att vara med och driva verksamheten på ideell basis, och så började också diskussionerna med stadsdelens politiker. Men så har det inte blivit. Istället får de, precis som andra föreningar, utnyttja ett av de mindre rummen.

– Det gick från att vi skulle kunna vara på den gården, att vi skulle kunna arbeta med ungdomar och driva den till att vi får hyra ett rum och någon annan driver den, säger Aftab Sakineh Soltani.

– Pantrarna var involverade för ett antal år sedan och hjälpte till att puffa på. Men jag tror att det är svårt att känna att fritidsgården är till för alla ungdomar om en annan organisation fungerar som meddrivare, säger Filip Plan.

Verksamheten, som ännu inte har fått något namn, riktar sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och i de 400 kvadratmeter stora lokalerna ska det finnas utrymme både för föreningar och för öppen verksamhet. Men Aftab Sakineh Soltani tycker att konceptet är gammalt och Pantrarna ville ha en mer nytänkande verksamhet. De hade bland annat planer på att ha en verkstad i källarlokalerna, läxhjälp med ett slags belöningssystem där varje månads avklarade läxor firas och Aftab själv skulle hålla i sminkklasser. Tanken bakom var att ungdomar skulle lära sig saker de kunde ha nytta av längre fram. Sminkklasserna ser fortfarande ut att bli av.

– Vi ville göra fritidsgården till mer än en fritidsgård. Det är inte för att tjejer ska lära sig att sminka sig, utan för att skapa jobb, säger hon.

Och Pantrarna har inte gett upp hoppet om en egen lokal för sin verksamhet utan fortsätter att söka pengar.

– Man vill att ens förening ska ha ett hem. Någonstans där man kan sätta upp sina tavlor, ha sina böcker och sina saker.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu