Här växer antifascismen | Fria.Nu
  • Sprid flygblad, affischera, läs på och argumentera, uppmanade Samira Ariadad besökarna på Kontrapunkt som samlats för att diskutera hur den antifascistiska kampen kan bedrivas.
Skånes Fria

Här växer antifascismen

Uppslutningen i veckans antinazistiska demonstrationer var rekordstor. Men hur kan det antifascistiska arbetet fortsätta i vardagen? Det diskuterades på Kontrapunkt på tisdagen.

10 000 personer slöt upp i demonstrationen mot nazism i Malmö förra veckan, och runt om i Skåne arrangerades liknande demonstrationer. Samtidigt ställer Svenskarnas parti upp i valet i tre skånska kommuner. Kontrapunkt i Malmö bjöd på tisdagen in till ett seminarium med skribenten och aktivisten Samira Ariadad om hur kampen mot rasism och nazism nu kan fortsätta. Ett 60-tal personer samlades för att dela med sig av idéer, strategier och tankar kring antirasistiskt arbete.

– Nazisternas närvaro är ofta spridd. De arbetar genom att infiltrera fackföreningar, närvara på ABF-möten och demonstrationer. De försöker få oss att svara på deras frågor om invandring, men det är att ställa fel fråga från början, säger Samira Ariadad.

Genom att istället belysa orsaken till problem som arbetslöshet och nedskärningar, som de menar beror på invandringen, kan man ta ifrån dem deras argument, menar hon.

Något som alla kan göra är att sätta upp antinazistiska affischer i sitt närområde för att väcka en medvetenhet hos grannarna. Skriva insändare till tidningar och dela ut flygblad är också en bra metod, menar Samira Ariadad och tipsar om att argument och information enkelt går att hitta på sajter som Researchgruppen eller tidskriften Mana.

– Skriv texter om högerpolitik eller om medias analyser när de brister, det är okej att använda sig av argument som andra har skrivit. Och säg ifrån på platser där det tolereras att man kommer in med en nazistisk t-shirt. Berätta för ägaren eller arrangören att ni inte tycker det är okej, säger Samira Ariadad.

– Vi måste agera i de rum vi redan befinner oss. Läs på om nazismen och fråga på skolorna i ert närområde om ni kan få komma och berätta, fortsätter hon.

Christin Persson menar att en av nycklarna till att engagera så många människor som deltog i söndagens manifestation i Malmö är att utmana människors bekvämlighet och locka med något lustfyllt.

– Det var många som passade på att kombinera söndagspromenaden med en demonstration. Vi måste få vänner och familj som inte orkar engagera sig att förstå att det är viktigt.

Det är också nödvändigt att vara medveten om rasismens många ansikten menade Ida Bromee Mellberg.

Att påstå att någon är nidbilden av en rasist kan vara kontraproduktivt. Det är mer relevant att peka på handlingarna och uttalandena som är rasistiska, så att personen kan backa från dem.

– Vi måste även ta kampen mot vardagsrasism och sverigedemokrater. Jag tycker att alla ska läsa på och utbilda människor i sin närhet så att man alltid har argument mot rasistiska uttalanden, istället för att bara trycka ner människan och säga ”du är rasist”, säger hon.

Myter och propaganda som florerar på sajter som Avpixlat kan mötas med faktabaserade argument, föreslog Kevin Shakir.

– Hela deras diskussion bygger på känsloargument. Som att ”det är jobbigt med invandrare som inte ser ut som vi”. Den största delen av invandringen i Sverige består i dag av tillbakaflyttande svenskar som till exempel varit utomlands och studerat. Men om det hittade jag ingenting på Avpixlat, säger han.

Under kvällen togs initiativ till att starta en skrivarverkstad på Kontrapunkt för dem som vill arbeta praktiskt mot rasism. Rebecka Hagerfors från organisationen Fridens hus i Malmö som arbetar med dialog och kunskapsarbete mot rasism, berättade också om ett initiativ att samla människor för skapa ett gemensamt forum för dialog, där positiva krafter lyfts fram.

– Det finns knutpunkter där vi alla kan gå samman och bli kraftfulla. Vi kan ge en annan bild än den som visas i media, säger Rebecka Hagerfors.

Annons

Rekommenderade artiklar

100 miljoner i ökat Norrlandsstöd

Norrlandsstödet till lantbrukare i norra Sverige har inte räckt för att minska nedläggningen av gårdar. Nu höjs stödet med 100 miljoner.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu