Barnfokus på nytt filmcentrum | Fria.Nu
Skånes Fria

Barnfokus på nytt filmcentrum

Om ett år öppnar Folkets Bios biograf Panora upp på Friisgatan i Malmö. Biografen ska med filmer från hela världen bredda utbudet på barn- och ungdomsfilm.

I veckan presenterade Folkets bio Malmö planerna för sin nya biograf. Sedan föreningen blev av med lokalerna på S:t Gertrudsgatan 2009 har det varit oklart om och när biografen kan öppna igen.

Men nu börjar planerna för ett nytt filmcentrum i Malmö att ta form. Den nya biografen kommer att rymma tre salonger och vara inriktad på barn och ungdomsfilm.

– Vi kommer att ha tematiska filmfestivaler, fester och samtal även i fortsättningen, men nu med nytt fokus. Panora kommer att bli barnens biograf, säger Lena Ek från Folkets Bio Malmö.

Tidningen Arbetets gamla lokaler, med stora hallar passade bra för biografändamålet, berättar Malmö stads kulturdirektör Elisabeth Lundgren, som menar att Malmö behöver kultur för unga.

– Hälften av Malmös befolkning är under 35 år, det behövs kultur för barn, säger hon.

Visionen är att biografbesöket ska bli mer än bara en filmupplevelse. Förutom filmer från hela världen kommer även filmer som barn och ungdomar själva har gjort att visas. Genom worshops har skolbarn i olika åldrar fått ge förslag på byggnadens utformning och innehåll. Att personalen ska vara utklädd till Harry Potter och att lokalen ska ha formen av en blomma, var några av idéerna.

– Vi har fått se många inspirerande idéer och ska se vad som är möjligt att ta med i realiteten, säger Lena Ek.

I Sverige ligger barnfilm högt på biotopplistorna. Hälften av topp-20 filmerna 2013 var barnfilmer. Men bredden på filmerna är liten.

– Femton av de mest sedda barnfilmerna kommer från USA. Det är många berättelser från olika delar av världen som inte kommer fram till sin publik. Föräldrar tar inte sina barn till smalare filmer. En grund i den här satsningen är att undersöka hur det kan förändras, säger Rose-Marie Strand, barn- och ungdomsfilmsansvarig på Folkets Bio.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu