Historisk demonstration mot fascism | Fria.Nu
Skånes Fria

Historisk demonstration mot fascism

Cirka 10 000 personer slöt i helgen upp för en demonstration under parollen Kämpa Malmö – antifascism är självförsvar.

– Vi var enade om att vi inte sett så många tidigare, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör för polisen i Skåne.

Demonstrationen anordnades efter att nazister knivhuggit fyra personer på Möllevången i Malmö natten mellan den åttonde och nionde mars.

– Vi vill med manifestationen visa vårt stöd till de skadade och deras anhöriga. Det kunde lika gärna ha varit någon av oss. Alla måste kunna känna sig trygga i sina hemmakvarter och i de områden de rör sig i, säger Lars Flysjö, presstalesperson för Skåne mot Rasism till nätsidan Motkraft.

Den allvarligaste skadade i attacken vårdas fortfarande på Skånes universitetssjukhus. Ännu på måndagen, dagen efter demonstrationen var läget allvarligt.

– Han är fortsatt allvarligt skadad men läget är stabilt, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Ovan kan ni se Erik Hallings fotografier från demonstrationen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

13 av 15 skånska miljömål uppfylls inte i tid

Inom en generation skulle grunden för ett hållbart samhälle vara satt. Men länsstyrelsen i Skånes uppföljning av miljömålen är dyster läsning. Av de 15 miljömålen är det endast två som ser ut att nås i tid.

Skånes Fria

”Politikerna måste förstå allvaret”

Det krävs radikala förändringar för att vi ska uppnå klimatmålen. Och ansvaret ligger främst på politikerna, inte medborgarna. Det menar Fältbiologerna som i veckan skickade ut en kapad klimatmålsbroschyr till Skånes politiker.

Skånes Fria

Miljödom: Inte förbjudet att sprida slam

Sedan 2010 har frågan om spridning av slam på åkrar i Lund och Landskrona stötts och blötts. Nu har avgörandet från Mark- och miljööverdomstolen i Växjö kommit. Slammet får spridas.

Skånes Fria

Ökad nazistisk aktivitet i Skåne

Högerextremismen

Den nazistiska aktiviteten har ökat med 20 procent i Skåne mellan 2012 och 2013, enligt Expo. Framför allt beror det på mer aktivitet i Lund och Malmö – men också på ökad närvaro i mindre städer som Höör.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu