Historisk demonstration mot fascism | Fria.Nu
Skånes Fria

Historisk demonstration mot fascism

Cirka 10 000 personer slöt i helgen upp för en demonstration under parollen Kämpa Malmö – antifascism är självförsvar.

– Vi var enade om att vi inte sett så många tidigare, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör för polisen i Skåne.

Demonstrationen anordnades efter att nazister knivhuggit fyra personer på Möllevången i Malmö natten mellan den åttonde och nionde mars.

– Vi vill med manifestationen visa vårt stöd till de skadade och deras anhöriga. Det kunde lika gärna ha varit någon av oss. Alla måste kunna känna sig trygga i sina hemmakvarter och i de områden de rör sig i, säger Lars Flysjö, presstalesperson för Skåne mot Rasism till nätsidan Motkraft.

Den allvarligaste skadade i attacken vårdas fortfarande på Skånes universitetssjukhus. Ännu på måndagen, dagen efter demonstrationen var läget allvarligt.

– Han är fortsatt allvarligt skadad men läget är stabilt, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Ovan kan ni se Erik Hallings fotografier från demonstrationen.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Politikerna måste förstå allvaret”

Det krävs radikala förändringar för att vi ska uppnå klimatmålen. Och ansvaret ligger främst på politikerna, inte medborgarna. Det menar Fältbiologerna som i veckan skickade ut en kapad klimatmålsbroschyr till Skånes politiker.

Skånes Fria

13 av 15 skånska miljömål uppfylls inte i tid

Inom en generation skulle grunden för ett hållbart samhälle vara satt. Men länsstyrelsen i Skånes uppföljning av miljömålen är dyster läsning. Av de 15 miljömålen är det endast två som ser ut att nås i tid.

Skånes Fria

Miljödom: Inte förbjudet att sprida slam

Sedan 2010 har frågan om spridning av slam på åkrar i Lund och Landskrona stötts och blötts. Nu har avgörandet från Mark- och miljööverdomstolen i Växjö kommit. Slammet får spridas.

Skånes Fria

Ökad nazistisk aktivitet i Skåne

Högerextremismen

Den nazistiska aktiviteten har ökat med 20 procent i Skåne mellan 2012 och 2013, enligt Expo. Framför allt beror det på mer aktivitet i Lund och Malmö – men också på ökad närvaro i mindre städer som Höör.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu