Antirasistisk mobilisering i morgon | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Antirasistisk mobilisering i morgon

Efter lördagens nazistattack mot sex personer i Malmö efter en demonstration på 8 mars vårdas fortfarande en ung man på sjukhus med allvarliga skador. Runt om i landet manas till solidaritet med de skadade.

I Göteborg hölls en demonstration på Järntorget redan några timmar efter att attacken hade blivit känd på söndagen. 500 personer samlades för att visa sitt stöd. I morgon, söndag, är det dags igen och arrangörerna tror att det blir betydligt fler denna gång.

– Dels har eventet på Facebook redan väldigt många som säger att de ska delta. Men det märks också genom att jag får höra att bekanta, som kanske annars inte är så engagerade i politik, kommer att komma ändå. Många tycker att det är viktigt, säger Glenn som är vän med mannen som blev allvarligast skadad vid attacken och fortfarande kämpar för sitt liv på sjukhus.

Demonstrationen startar på Järntorget för att därefter avgå mot Masthuggstorget, där folk som har anmält sig till arrangörerna kommer att hålla tal. Varför denna händelse, i likhet med Kärrtorp i december, har lyckats samla så många människor tror Glenn har att göra med en lång tradition av medmänsklighet.

– Raka motsatsen är nazism och när det är våldsam nazism går det ett steg längre. När man hör historien om hur nazister har gått ut med knivar och letat bråk med folk som har varit på en jämställdhetsdemonstration… Jag blir upprörd bara jag pratar om det.

Händelsen har fått stor spridning i media men har skildrats på olika sätt under veckan som gått. Nazisterna påstår sig ha blivit jagade av antirasisterna då de kom ut från en pub i området. Men journalistkollektivet Researchgruppen som har kartlagt händelserna skriver att den aktuella puben ligger en kvart ifrån Möllan där mordförsöken skedde. Glenn är upprörd över medierapporteringen.

– Vissa tidningar refererar till nazisternas tidningar som oberoende källor, för oss är det extremt vidrigt.

Fakta: 

Solidaritet med kamraterna i Malmö – demonstration mot fascism och nazism. Samling Järntorget kl 14.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu