Polyamorös vill visa alternativ | Fria.Nu
  • ”Jag är öppen med att jag är poly, även min mormor vet,” säger Tessan Nordeman.
Landets Fria

Polyamorös vill visa alternativ

Tessan Nordeman är polyamorös och öppen för att ha relationer med flera personer samtidigt. Hennes berättelse blir en av filmerna som ska visas i skolor i hela landet.

– Filmen ger många perspektiv och fakta som jag hade behövt när jag var ung. Man behöver inte skämmas för att man tycker om folk på andra sätt än i Hollywoodfilmerna, säger hon.

Tessan Nordemans film heter Kärlek i plural och handlar om hennes tankar kring polyamori.

– Jag har utgått mycket ifrån hur jag resonerade när jag var i de tidiga tonåren. Då tyckte jag inte att sådana relationer som ”alla andra” hade lockade. En man och en kvinna kändes instängt och jag hade svårt att förstå svartsjukebegreppet, varför det ansågs vara så stor skandal om jag ibland pussade eller kramade någon som jag inte var ihop med. Varför fanns det så många regler kring detta och vem bestämde dem? Jag tyckte tidigt att det var konstigt och otäckt att man ska ”vara ihop” med en person och att den relationen får rätt att avgöra vad jag ska göra med alla andra i mitt liv.

Just nu har hon en sambo. Båda har även en del andra relationer med människor som de träffar mer eller mindre ofta.

– Han har alltid varit medveten om att jag kan bli kär i andra, och att jag blir det hela tiden, jag tycker om den känslan. Jag kör med öppna kort och det har gått bra tycker jag. Tycker man om varandra får man diskutera vad som gör båda glada och trygga, och han har också andra nära relationer i sitt liv.

Istället för tydliga gränsdragningar som ”flickvän”, ”kk” och ”vän” säger hon hellre ”vi har en relation”.

– Så länge vi gör saker som vi trivs med inom vår relation är det okej. Vi behöver inte vara begränsade av hur våra relationer med andra ser ut. Jag tycker inte att det är logiskt att begränsa en person som jag tycker om, men jag är medveten om att det som jag kallar ”begränsningar” ser många som ”naturligt”.

Tessan Nordeman säger att svartsjukan kan vara precis lika närvarande i polyrelationer som i monogama relationer, men att det gäller att diskutera känslorna och att försöka att hitta lösningar.

– Jag säger inte per automatik att någon har gjort något fel om jag känner mig otrygg, men jag försöker att prata om det och fundera över vad som kan vara orsaken. Ofta handlar det kanske om en rädsla för att vara otillräcklig som egentligen är min egen, och inte beror på vad någon annan gör eller känner.

Hon säger att hennes relationer förändras hela tiden, och hon tycker inte att det är mer dramatiskt än att vanliga vänskapsrelationer gör det.

– Människor förändras, och då gör relationer det med. Jag ser det inte som ett misslyckande att de gör det, jag ser det som väldigt naturligt även om det betyder att någon kanske försvinner ur min närhet ett tag.

I dag bor Tessan Nordeman i Växjö men hon är uppvuxen i Nordingrå och Kramfors i Västernorrland där det var svårt att gå utanför normen. Det var först för omkring fem år sedan som hon mötte andra på nätet som själva ville definiera hur deras relationer skulle se ut, och förstod att det fanns möjlighet att ha relationer som passade henne.

– Jag tyckte att det var intressant att höra hur andra funkar i detta, och insåg att det finns inget ”alla andra”, alla är olika. Även inom poly är det väldigt stor skillnad på hur folk tänker och gör sina relationer.

Det är samma drivkraft som ligger bakom hennes deltagande i På tal om 6.

– Jag vill att människor ska prata mer om de här sakerna, inte bara ta för givet att det måste vara på ett visst sätt, utan hitta sitt egna sätt.

Hon hoppas att hennes film ska hjälpa dem som tittar att inte döma sig själva och andra, och att fråga sig varför de gör som de gör.

– Tycker jag om det här, eller gör jag det av gammal vana, eller för att alla andra säger det?

Annons

Rekommenderade artiklar

Forskare krossar myter om landsbygden

Livsviktigt

Stämmer det att byn dör när skolan stängs, eller att staden är mer jämställd än landet? Vi punkterar vanliga myter om landsbygden.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu