• Aktivister bildade kedja för att hindra polis och kronofogdar att nå de boende.
Stockholms Fria

Ökat motstånd vid ny vräkning

Aktivister lyckades under en tid på torsdagsförmiddagen hindra vräkningen av rumänska EU-migranter från en plats i Helenelund. Men efter att polisen kallat på förstärkning genomfördes vräkningen ändå.

De EU-migranter som tidigare blivit vräkta från Högdalen och sedan en plats i Huddinge vräktes på torsdagen från sina nya hem i Helenelund i Sollentuna. Men det som kunnat vara en i den långa raden av vräkningar, visade ändå att frågan förs framåt, om än med små steg. Denna gång stod nämligen ett hundratal aktivister sida vid sida med de boende i lägret för att göra motstånd.

– Vi samlades tidigt, och det var en ganska lugn stämning. Många av de boende var ledsna och oroliga, men folk strömmande in och boende och volontärer slöt upp tillsammans, säger Kajsa Johansson, som var på plats i Helenelund.

Polisen försökte i första läget skydda kronofogdemyndighetens och kommunens personal. När de närmade sig bildade aktivisterna kedja för att hindra dem från att lyckas med vräkningen.

– Det var inte våldsamt alls, utan vi försökte bara hålla ihop och ifrågasätta deras uppgift. De insåg ganska snabbt att vi var för många, säger Kajsa Johansson.

Polisens presstalesperson, Lars Byström, säger att de hade fokus på att det inte skulle bli våldsamt på platsen och att de backade undan för att vänta in förstärkning. Vid halv tre började man släpa bort de sista aktivisterna som stannat och bland annat tagit plats i de skjul som fanns kvar.

– 28 personer är anmälda för ohörsamhet mot ordningsmakten, i och med att de inte ville avlägsna sig från platsen. Åtta av dem greps eftersom de inte gick att identifiera. 18 personer omhändertogs och släpptes sedan kronofogden gjort sin uppgift. En person rapporterades för våld mot tjänsteman och en för våldsamt motstånd, säger han.

Kajsa Johansson berättar att aktivisterna varit noga med vilka budskap de vill sända ut med sin aktion.

– Vi vill varken ha fler läger eller konfrontation, utan den här frågan måste sättas i ett nytt perspektiv. Fattigdom är inget brott. Kommuner och myndigheter måste sluta skjuta över problemen på någon annan, säger hon.

Det finns också tecken på en attitydförändring hos politiker. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Sollentuna var på plats och förordade andra lösningar än vräkning.

– Det finns ingenting som hindrar oss att låta dem bo kvar här. Vi skulle kunna bidra med toaletter och sophantering, sa Sven Hovmöller (S) till DN.

– Nu har vi provat att vräka dem från än den ena än den andra platsen. Det fungerar inte. Vi måste försöka se till de här människornas behov, sa Freddie Lindqvist (S).

Kajsa Johansson har varit med vid flera av de senaste vräkningarna.

– Jag känner att det blivit lite av en katt och råttalek, där de här människorna skyfflas runt. Och vi hade nog en gemensam känsla av att det får vara slut med det.

Nu efterlyser aktivisterna någon privat markägare som vill upplåta plats åt de bostadslösa rumänerna.

– Det skulle vara otroligt intressant om någon trädde fram. Det vore kanske inte den bästa lösningen i slutändan, men något måste hända nu, säger Kajsa Johansson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu