”Kanske kan vi rädda liv” | Fria.Nu
  • ”Vi måste våga köra ut partnern från undersökningsrummet. Vi kan säga – det är inget konstigt så brukar vi göra – vi vill prata ut enskilt. Och sedan fråga, hur mår du egentligen?” säger Marie Jensen.
Skånes Fria

”Kanske kan vi rädda liv”

Ont i magen, yrsel och huvudvärk kan vara tecken på att en person är utsatt för våld i en nära relation. Men det uppmärksammas sällan av vårdpersonal och ledning. Nu har akutsjuksköterskan Marie Jensen på eget initiativ börjat utbilda kollegor i frågan.

– Jag frågar rakt upp och ner – är maken snäll mot dig?

Marie Jensen sitter vid ett av kaféborden inne i sjukhusbyggnaden blocket i Lund och ska strax in och föreläsa för personalen inom akutsjukvården. Hon arbetar själv på akutmottagningen i Malmö men kommer in på utbildningsdagar och föreläser om hur våld i nära relationer kan upptäckas inom vården.

– Det är många gånger som man känner, det är något annat här, något som inte är bra, något som inte stämmer, säger hon.

Ändå ställs sällan frågan. Det kan bero på tidsbrist eller okunskap, menar hon. Viktigt är att byta fokus och ta in det som ”inte sägs och det som inte hörs”.

– Vi måste bli bättre på att analysera vad folk säger och inte säger. Titta på samspelet. Hur är föräldrarna mot barnen, hur är makarna mot varandra.

Att någon tar illa upp när hon ställt frågan har hon inte varit med om. Tvärtom har det uppskattats, även om de ibland reagerat förvånat.

¬ Va min snälla man, kan de säga. Sedan har de förstått.

Våldet kan sätta djupa spår och bidra till ohälsa på flera sätt. Det är inte som att cykla och ramla på kullersten, säger Marie Jensen. Såren blir djupare och kan visa sig genom ångestattacker och hjärtklappning. Men också – i värsta fall – leda till döden.

– Kanske kan vi lyckas rädda ett liv om året om vi frågar mer, säger Marie Jensen.

Men ska då frågan om våldsutsatthet ställas på rutin?

– Jag tycker det. Om det inte är helt solklart att de söker för något annat. Men om de söker för diffusa symptom som är stressrelaterade, tycker jag det.

En stund senare slår hon upp en powerpointbild framför personalen på akutmottagningen i Lund. På bilden är det en vågskål med ett hjärta i ena skålen och en hjärna i den andra.

– Det här är inte patientens hjärta och hjärna. Har man blivit slagen och sparkad är det inte säkert att man går till primärvården, trots att man inte är speciellt skadad. Även om hjärnan säger – gå till vårdcentralen är det viktigt att du tar emot. Du kan dokumentera skador och ge nummer till kurator.

Annons

Rekommenderade artiklar

Forskare ser hopp efter Reva

Polisens allt mer effektiva jakt på papperslösa blossade upp i medierna för ett år sedan. Skånes Fria fortsätter granskningen av vad som hände sedan.

Skånes Fria

Svårt för vården att nå våldtagna

En gång i veckan brukar barnmorskan Lotta Johansson få besök på Mottagningen för våldtagna kvinnor i Lund. Alldeles för sällan, enligt henne själv.

Skånes Fria

”Ett overkligt andetag”

Alexandra lät familjen veta hur hon ville ha det om hon inte skulle överleva operationen. Nu önskar hon att fler följde hennes exempel.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu