• De flesta föräldrarna känner till jämställdhetsbonusen men har sämre kunskap om hur mycket pengar de kan förvänta sig att få.
Fria Tidningen

Bonus obetydlig för jämställt uttag

Endast fyra procent av nyblivna föräldrarna säger att jämställdhetsbonusen har påverkat hur de har delat på föräldraledigheten. Det visar en utvärdering som Försäkringskassan har gjort.

Jämställdhetsbonusen har liten betydelse för om föräldrar väljer att dela mer lika på föräldraledigheten eller inte. Det visar en enkätundersökning som Försäkringskassan har genomfört där endast fyra procent svarar att de i hög grad har påverkats av bonusen. Däremot svarade en klar majoritet, nästan nio av tio, att de tycker att ledigheten bör delas mer lika och att principen med en bonus är positiv även om de inte själva påverkats.

Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan, säger att det kan tolkas som att ett delat föräldraskap har slagit igenom i de samhälleliga normerna men ännu inte i det faktiska beteendet.

– Det blir tydligt i rapporten att ekonomin inte verkar vara det enda som styr hur föräldrar väljer att fördela sin föräldraledighet, säger hon i ett pressmeddelande.

Jämställdhetsbonusen infördes den 1 juli 2008 och ger som högst 13 500 kronor per barn för föräldrar som delar lika på föräldrapenningen. Enligt undersökningen känner de flesta till bonusen, däremot är det många som svarar att de saknar tillräcklig kunskap för att veta vad de kan förvänta sig ekonomiskt samt hur och när utbetalningen sker. I undersökningen tillfrågades 1 182 nyblivna föräldrar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu