”Jag hoppas på en bättre framtid” | Fria.Nu
  • ”Det är många många personer som hjälpt mig för att jag ska få igen mitt liv”, säger Hossein Yawari som i åtta år levde utan uppehållstillstånd i Europa.
Skånes Fria

”Jag hoppas på en bättre framtid”

”Skolan betyder allt men det går inte. Jag känner mig livrädd”. Orden är Akrams, som han då kallade sig – för ett år sedan. I dag har han uppehållstillstånd och kan uppge sitt riktiga namn, Hossein Yawari.

– Jag grät i två dagar, jag var så glad när jag fick veta, säger han.

Skånes Fria träffar honom på ett kafé i centrala Malmö. Det hade varit otänkbart vid intervjun för ett år sedan. Risken att bli påkommen hade varit för stor. Att få ett pass och sina fyra sista siffror innebar slutet på en åtta år lång tillvaro i ständig rädsla för myndigheter. När han anlände till Grekland på flykt från krigets Afghanistan var han 11 år. Inom kort fyller han 20.

– I åtta år har jag slösat mitt liv och inte fått ut något, bara en skithistoria i Europa. Jag satt bara hemma och var rädd.

För drygt två månader sedan fick han det glädjefyllda beskedet. Men om nätterna har han fortfarande svårt att sova. Mardrömmarna är återkommande och det finns gånger när han inte lyckas få någon sömn på ett dygn.

– Jag behöver tid för att glömma, men om jag ser polisen hela tiden är det svårt för jag tänker på mina kompisar som är papperslösa. De kan inte spela fotboll eller komma ut. Jag tänker på dem. De sitter hemma och gråter.

När någon ringer och frågar om han vill ut och se en film svarar han per automatik nej – men ångrar sig sedan när han kommer på – ”jag kan, jag behöver inte vara rädd längre”.

– Jag vill studera nu och starta en framtid. Som bilmekaniker kanske. Det är min dröm. Men om polisen fortsätter med kontrollerna är det svårt att glömma. Men jag hoppas att det blir bra i framtiden.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Polisens mål: allt fler ska tvångsavvisas

Ett år har gått sedan Reva-debatten rasade som mest. Åter igen har polisen fått direktiv från Beatrice Ask att öka antalet avvisningar. Men bristande resurser har gjort att trenden går i motsatt riktning.

Skånes Fria

Forskare ser hopp efter Reva

Polisens allt mer effektiva jakt på papperslösa blossade upp i medierna för ett år sedan. Skånes Fria fortsätter granskningen av vad som hände sedan.

Skånes Fria

Liv som papperslös skapar trauma

Ett år har gått sedan debatten om Reva rasade i medier över hela Sverige. Skånes Fria fortsätter med granskningen av vad som hände sedan.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu