Ikea flyttar produktionen från ryska Karelen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ikea flyttar produktionen från ryska Karelen

Efter flera års kritik mot att Ikea avverkat urskog i ryska Karelen lägger de ner verksamheten där.

Fria Tidningen har tidigare rapporterat att Ikeas dotterbolag Swedwood har förlorat sin FSC-certifiering, som ska garantera ett hållbart skogsbruk. Det efter flera års kritik mot bolaget för att ha avverkat urskog i ryska Karelen. Nu meddelar Ikea att de kommer att lägga ner sin verksamhet där under 2014 och istället flytta produktionen till Tikhvin, öster om S:t Petersburg. Enligt Ikea handlar det om att effektivisera produktionen och inte om kritiken från miljörörelsen.

”I samband med detta återlämnar IKEA skogsarrendet i Karelen tillsammans med dokumentation, information och planer som vi skapat för att säkra ansvarsfullt skogsbruk”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Jordens vänner hoppas att detta ska skicka en tydlig signal till andra företag att inte avverka gammelskog.

­– Att Ikea lämnar denna del av Karelen, där en stor koncentration av gammal naturskog finns, visar tydligt att det inte är långsiktigt hållbart, varken ekologiskt, socialt eller ekonomiskt att bedriva en verksamhet som bygger på avverkning av den ändliga resursen som urgamla naturskogar utgör, säger Klas Ancker, Jordens Vänner, i ett uttalande.

Skydda skogen och Jordens vänner uppmanar nu Ikea och Swedwood att försäljningen av fabriken i ryska Karelen görs till en part med hög miljöprofil.

Annons

Rekommenderade artiklar

Så schysst är din bank

En svensk bank får full pott i senaste Fair Finance Guide ­– men de flesta brister stort i hållbarhetsarbetet.

Fria Tidningen

”Jag hoppas på en bättre framtid”

”Skolan betyder allt men det går inte. Jag känner mig livrädd”. Orden är Akrams, som han då kallade sig – för ett år sedan. I dag har han uppehållstillstånd och kan uppge sitt riktiga namn.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu