Fi vill bygga ut förskolan i hela EU | Fria.Nu
  • En av Feministiskt initiativs prioriterade frågor i valprogrammet är att bygga ut förskolan och barnomsorgen inom hela unionen.
Fria Tidningen

Fi vill bygga ut förskolan i hela EU

En jämställdhetskommissionär, barnomsorg för alla och öppna gränser. Det är några av Feministiskt initiativs prioriterade frågor inför EU-valet. Men någon gräns för vad som inte bör beslutas på EU-nivå har partiet inte satt.

Var tredje svensk känner inte till EU-valet. Det visade en opinionsundersökning förra veckan som Sifo gjort på uppdrag av tidningen Europaportalen. Och knappt två av tio väljare svarade att de med säkerhet kommer att rösta i valet. Trots det är Soraya Post, som i helgen valdes till Feministiskt initiativs förstanamn på listan till EU-valet, förhoppningsfull. Hon tror att partiet har en säker plats i parlamentet efter valet.

­– Vi får uppvakta media mer och göra folk mer medvetna om hur påverkade vi är av det som beslutas inom EU och jag tror att den medvetenheten redan är på gång. Jag märker det när jag är ute och pratar. Tidigare har man inte pratat om EU-valet men det gör man nu, säger hon.

Förutom att listorna till EU- och riksdagsvalet klubbades på partiets valkonferens i Stockholm i helgen så antogs också partiets nya EU-valplattform. Där finns tio punkter som partiet vill prioritera. Det handlar bland annat om att inrätta en jämställdhetskommissionär, arbeta mot trafficking och prostitution, öppna gränserna, motarbeta utvecklingen till en försvarsallians och arbeta mot inskränkningar av aborträtten och hbtq-personers rättigheter. Soraya Post menar att partiet ska verka som en motpol mot de högerextrema och rasistiska krafterna som försöker få större inflytande inom unionen.

­– Det är ju skarpt läge i dag med ekonomisk kris, stormaktstänk och högerextremistiska vindar som blåser genom Europa. Det ger mig naturligt en återblick till ett Europa på 30-talet och vi måste ta det här på allvar. Det gör vi också inom FI genom att driva de här frågorna, säger hon.

Det som Soraya Post brinner mest för är jämställdhetsfrågan.

– Om vi kan få till att människor ska behandlas lika oavsett kön så tror jag att vi har kommit en bra bit på vägen för att även lösa de andra jämlikhetsgrunderna och faktiskt vända på steken och inte prata om utsatta grupper utan istället prata om att strukturerna inte har tillräckligt stort skydd för alla grupper.

Feministiskt initiativ är inte tydliga EU-motståndare utan Soraya Post beskriver deras inställning till EU med att de ”förhåller sig till situationen som den är nu”. Och till skillnad från till exempel Vänsterpartiet så har de inte satt någon gräns för frågor som inte bör behandlas på EU-nivå. Ett av partiets prioriterade frågor i valprogrammet är till exempel att bygga ut förskolan och barnomsorgen inom hela unionen ­– en fråga som många skulle säga bör beslutas på nationell nivå och inte på EU-nivå.

­– Det som är bra i Sverige vill vi förmedla och försöka påverka i så stor mån vi kan till andra medlemsländer naturligtvis. Det finns många nationella frågor där beslut har fattats inom EU och därför måste vi lyfta alla frågor som vi tycker är viktiga.

Finns det någon fråga där ni skulle kunna tänka er att lägga er för att ni inte tycker att EU bör besluta om det?

­– I dagsläget lägger vi oss inte i någon fråga utan vi får utgå från de diskussioner som sker där och så får vi ta ställning till frågan just då. Men i och med att de här frågorna är så vansinnigt viktiga för oss så kommer vi att driva dem naturligtvis.

I förra valet fick FI 2,2 procent av rösterna i EU-valet.

Fakta: 

FI:s listor till EU- och riksdagsvalet:

• Listan till EU-valet toppas av Soraya Post (Göteborg), Margaret Gärding (Umeå) och Stina Svensson (Göteborg/Stockholm)

• Listan till riksdagsvalet toppas av Gudrun Schyman (Simrishamn), Sissela Nordling Blanco (Stockholm) och Victoria Kawesa (Stockholm)

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu