Prinsessböcker utöver det vanliga | Fria.Nu
  • Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist ligger bakom Sagolikt bokförlag som ger ut normbrytande böcker för unga.
Skånes Fria

Prinsessböcker utöver det vanliga

Pojkar i klänning, självständiga prinsessor och normbrytande kärlek har gjort Sagolikt Bokförlag populärt bland barn och ungdomar. I vår kommer en ny serie om superhjältar och drakar.

– Vi vill väcka läslusten och få barn och vuxna att känna sig inspirerade till att leva som de själva vill, säger författaren Anette Skåhlberg.

Sedan starten 2008 har Sagolikt Bokförlag, som består av författaren Anette Skåhlberg i Uppsala och illustratören Katarina Dahlquist i Helsingborg gett ut 29 böcker som syftar till att utveckla de unga läsarna till kritiskt tänkande och empatiska vuxna. För de minsta finns böcker som Kalle med klänning och Känn med hen. För de lite äldre finns serien om Syster Varg och för barn upp till 13 år den lättlästa serien om Maya och Havsfolket.

Innan bokförlaget startades skrev Anette Skåhlberg vuxenböcker. Men efter att hon träffat illustratören Katarina Dahlquist står barnböckerna i fokus.

– När Katarina och jag träffades var det kärlek direkt. Vi hade samma lust till skapandet och ville båda arbeta med barnböcker.

Den första boken förlaget gav ut var sagan om Prinsessan Kristalla. Den skapades ur en ilska över stereotyperna som ofta förekommer i prinsessagor.

– Min dotter var galen i prinsessagor, men jag kräktes på dem som fanns. Jag skapade prinsessan Kristalla som är jättestark och flyr från slottet när hon måste gifta sig med en prins och istället gifter hon sig med Vilda.

Katarina Dahlquist illustrerade berättelsen med sagolika målningar. När inga förlag nappade på historien startade duon ett eget förlag. Några månader senare gav de ut Kalle med klänning.

– Jag har en son som alltid älskat att gå i klänning, och folk hade alltid en åsikt om hans kläder. Jag ville berätta historien och visa att barn får vara som de vill, och om de får det blir de superstarka. Det kommer fram många killar och berättar att de känner igen sig i boken när jag är ute i skolorna, säger Anette Skåhlberg.

I vår släpps den nya boken Znapp. En fantasybok om drakar och superhjältar.

– Den handlar om barn som besitter olika krafter som vi i dag ofta ser som hinder. Istället blir det superhjältekrafter för dem. Tillsammans blir de otroligt starka. Den har ett lite djupare tema än våra tidigare böcker, säger Anette Skåhlberg.

Ytterligare tre böcker kommer ut till våren. Bland annat Underjordens förbannelse, andra delen i serien De underjordiska som är skriven på lättläst svenska. Böckerna ges också ut som ljudböcker.

– Det känns viktigt att även de som inte kan eller har svårt för att läsa ska kunna ta del av dem, säger Anette Skåhlberg.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

Barnlitteratur som skildrar flyktingars liv

Över 60 miljoner barn är på flykt runt om i världen just nu. Dessa berättelser har sällan samlats i barnbokhyllorna. Men de senaste året har en rad läsvärda böcker getts ut på temat.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu