Göteborgs Fria

"Vi är med och vågar ta vår plats"

Konflikten är ett feministiskt band med målet att vara samhällskritiska. Amanda Fröhling Lind är en av bandets tre medlemmar som ser fram emot helgens spelning på Göteborgs Visfestival.

Kan du beskriva er musik?

– Vi pratade faktiskt om det senast igår, vi är lite svårdefinierade. Alla har gått på visskola men vi har många olika influenser, till exempel pop och indie. Det är mycket fokus på sången, vi sjunger trestämmigt med stämmor som vi improviserar fram tilllsammans. Vi jobbar akustiskt med kontrabas, gitarr och percussion. Vi spelar både egna låtar och tolkar andras. Och feministiskt. Kanske inte i det uppenbara men vi tänker mycket på det i hur vi väljer att ta plats och vad vi väljer att tolka. Sedan är det sjukt viktigt för oss att lyfta fram kvinnliga musiker.

Hur känns det att medverka på Göteborgs Visfestival som detta år har temat skog?

– Det känns jätteroligt, vi är hur pepp som helst. Vi var där och kollade förra året och blev jätteglada när de frågade om vi ville vara med efter att vi spelat på Uddebofestivalen. Innan har vi mest gjort små spelningar så detta är helt klart det största. Förhoppningsvis blir det en spelning som folk minns. Det kommer bli mycket samsjunget, och kanske lite annorlunda än det andra man kan se där; en nyare och modernare del av visgenren. Vi kom på det med temat nu också, vi pratade om att klä ut oss till träd, men vi får se hur det blir…

Många festivaler får kritik för att de är mansdominerade, hur har ni upplevt visgenren?

– Det är också en väldigt mansdominerad genre. Vi har pratat mycket om det inom gruppen. Det är oftast män som kompar kvinnor och tar större plats på scen. Vi vill visa att det inte behöver vara så och bryta mot den trenden. Vi har ingen tydligt feministisk låt, men det är ett mål att vara samhällskritiska. Men vi är med och vågar ta vår plats och förhoppningsvis inspirerar vi. Därför är det jätteroligt att få spela på visfestivalen.

Fakta: 

Konflikten spelar på lördag 1 februari på Göteborgs visfestival, Musikens hus.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

© 2024 Fria.Nu